EKSPERIMENTALNI UREĐAJ

Maskova kompanija dobila dopuštenje za ugradnju moždanih čipova u ljude s paralizom

Neuralink je u potrazi za ljudima s paralizom kako bi ih testirala u svom eksperimentalnom uređaju

Najava je izazvala skepticizam i etičku zabrinutost među neuronaučnicima i drugim ekspertima. Technologistan.pk

E. Ag.

21.9.2023


Neuralink, startup Ilona Maska (Elon Musk) za ugradnju moždanih implantata, kaže kako je dobio dopuštenje od nezavisnog odbora za reviziju za početak regrutacije pacijenata za njihovo prvo ispitivanje na ljudima. Kompanija je u potrazi za ljudima s paralizom kako bi ih testirala u svom eksperimentalnom uređaju u šestogodišnjem istraživanju.

Sučelje mozak-kompjuter

Neuralink je jedna od nekoliko kompanija koje razvijaju sučelje mozak-kompjuter (BCI) kako bi prikupili i analizirali moždane signale. No, bombastična promocija kompanije milijardera koja uključuje obećanja o razvoju sveobuhvatnog moždanog računara koje bi pomoglo ljudima da drže korak s umjetnom inteligencijom izazvala je skepticizam i etičku zabrinutost među neuronaučnicima i drugim ekspertima, piše The Guardian.

Prošle godine Uprava za hranu i lijekove porekla je zahtjev kompanije za brzim praćenjem ljudskog ispitivanja, ali je u maju odobrila Neuralink za izuzeće za ispitivanje koje dopušta uređaju da bude korišteno za klinička ispitivanja. Agencija nije otkrila kako su njene početne zabrinutosti riješene.

Neuralink kaže kako traži pacijente s kvadriplegijom zbog vertikalne ozljede leđne moždine ili ALS-om. Učesnicima će se hirurški ugraditi BCI pomoću vlastitog robota u regiji mozga koji kontrolira kretanje s ciljem da im omogući upravljanje računalnim pokazivačem ili tastaturom koristeći samo svoje misli. 

Sigurnost i funkcionalnost tehnologije

Studija će procijeniti sigurnost i funkcionalnost tehnologije, navodi se u saopćenju.

Saopćenje kompanije stiglo je mjesec nakon primitka odobrenja regulatora za ispitivanje. Njihovo prethodno testiranje na životinjama je pod povećalom, nakon izvještaja kako su testiranja uzrokovala nepotrebnu patnju. Bivši zaposlenici okarakterizirali su testiranja kao „hakirane poslove“, navodeći Reutersu kako su u jednom slučaju uređaj implementirali na pogrešnom mjestu kod svinja, što je dovelo do njihove eutanazije, prenosi Tportal.hr.

Optužbe su pokrenule nekoliko istraga, uključujući istragu ministarstva poljoprivrede o zlostavljanju životinja i ministarstva prometa zbog pogrešnog rukovanja biološki opasnim materijalima preko državnih granica.

Kompanija nije odmah odgovorila na upite o tome kada i gdje će biti testiranje provedeno ili koliko će učesnika biti uključeno. Ako njihov uređaj dokaže da je siguran za ljudsku upotrebu, mogla bi proći desetljeća prije nego li bude odobren za pacijente izvan testiranja.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.