NAJPOPULARNIJA APLIKACIJA

TikTok saopštio da je posvećen poštovanju pravila EU: Zabrinuti za zaštitu ličnih podataka

U poređenju sa konkurentima, Meta i Twitter, TikTok privlači mnogo manje pažnje regulatora EU

Poštovat će pravila EU. TWITTER

E. A.

13.1.2023

Aplikacija koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance, poslednje tri godine radi na tome da odgovori na zabrinutost SAD oko toga da li Komunistička partija Kine ili bilo koji drugi entitet koji je pod uticajem Pekinga, može pristupiti ličnim podacima američkih građana i da li bi mogao manipulisati sadržajem koji platforma prikazuje korisnicima.

Pritisak na kompaniju se povećao nakon što je prošlog mjeseca priznala da su neki od njenih zaposlenih nepropisno pristupili korisničkim podacima dvojice novinara kako bi pokušali da identifikuju izvor curenja informacija u medije.

U poređenju sa konkurentima, Meta i Twitter, TikTok privlači mnogo manje pažnje regulatora EU. Međutim, to bi se moglo promijeniti jer će stroga pravila koja će stupiti na snagu u narednim mesecima a koja treba da obuzdaju moć pet najvećih tehnoloških kompanija, Google-a, Apple-a, Amazona, Mete i Microsofta, zahtjevati da online platforme učine više kad je u pitanju nadzor ilegalnog sadržaja na mreži.

Niz sastanaka

Čitav niz sastanaka u Briselu počeo je sastankom sa komesarkom EU za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

- Cilj sastanka sa TikTokom bio je da se razmotri kako se kompanija priprema za ispunjavanje svojih obaveza prema regulativi Evropske komisije, odnosno Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) i moguće prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) - navodi se u saopštenju evropske komesarke.

Na sastanku su strane takođe razgovarale o GDPR-u (Opšta uredba o zaštiti podataka) i pitanjima privatnosti i obavezama prenosa podataka sa osvrtom na nedavne izveštaje štampe o agresivnom prikupljanju podataka i nadzoru u SAD.

Lični podaci

Komesarka za vrijednost i transparentnost Vera Jurova iznijela je svoju zabrinutost direktoru kineske kompanije, prije svega u vezi zaštite ličnih podataka Evropljana, bezbjednosti djece i širenja ruskih dezinformacija na platformi, kao i transparentnosti političkog oglašavanja.

- Računam da će TikTok u potpunosti ispuniti svoje obaveze i činiti sve više kada je riječ o poštovanju zakona EU i povratku novih evropskih regulatora - rekla je ona u izjavi poslije sastanka.

Tiktok je saopštio da je posvećen poštovanju pravila EU na transparentan način, prenosi Informacija.rs.

- Najvažniji nam je prioritet da budemo spremni za ovo - napisao je potpredsjednik za javnu politiku za Evropu, Teo Bertram, na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.