VRIJEDNI SAVJETI

Evo kako da uhodite druge na društvenim mrežama, a da ostanete anonimni

Važno je napomenuti da nikada ne možemo biti sigurni hoće li Instagramova ažuriranja ukinuti anonimnost

Koristeći Google možete pronaći neke objave vezane uz privatan Instagram profil koji vas zanima. Instagram

A. O.

16.1.2023

Da se ne lažemo, ne postoji osoba koja koristi društvene mreže, a da nije nekad nekoga uhodila ili mu gledala profil sa lažnog profila. 

Prepreke u tom obliku "istraživanja" znaju biti zaključani profili na Instagramu, ali i priče (story) na kojima se može vidjeti ko ih je pregledao. Ovo su načini da sačuvate anonimnost, a istovremeno "iskopate" sve što vas zanima. 

Privatni story

BuzzFeed je 2019. čitateljima predložio poprilično jednostavan način pregledavanja privatnih objava. 

- Sve što vam je potrebno jest osnovno razumijevanje HTML-a i internetski preglednik - napisali su tad.

Korisnik koji već prati određeni profil jednostavno može pregledati slike i videozapise koji se učitavaju na stranici te zatim izvući njihov "javni URL". 

Taj "javni URL" onda može dijeliti s osobama koje nisu na Instagramu ili ne prate privatnog korisnika koji je objavio te fotografije.

- To je kao da neko uzme screenshot objave privatnog korisnika i podijeli je s drugom osobom, međutim to ne znači da se može pristupiti privatnom profilu - komentirali su za BuzzFeed s Facebooka.

Ipak, valja naglasiti da ovaj trik ne uspijeva baš uvijek.

Zaključan profil

Kako vidjeti fotografije osobe koja ima zaključan Instagram profil?

Koristeći Google možete pronaći neke objave vezane uz privatan Instagram profil koji vas zanima. To možete učiniti tako što ćete u tražilicu kopirati naziv tog profila, odnosno korisničko ime te osobe, i onda kliknuti na Image Search, odnosno pretraživanje po slikama. Postoje velike šanse da će vam se pojaviti neke od fotografija te osobe.

Također, moguće je da ćete naići na tagovane fotografije te osobe na nekim javnim korisničkim profilima, ali i da je osoba objavljivala neke fotografije koje ima na Instagramu na svojim drugim profilima na društvenim mrežama poput Flickra, Tumblra ili čak Facebooka.

Anoniman pregled

Kako anonimno pogledati Instagram Story?

Na društvenim mrežama u zadnje se vrijeme priča kako je moguće pogledati Instagram storyje korisnika, a da na listi gledatelja ne piše vaše ime. Za ovaj oblik stalkanja mnogi koriste stranice kao što je primjerice Inflact.

Kada posjetite ovu stranicu, potrebno je kliknuti na Tools > Profiles > Stories Viewer, a zatim u polju za pretragu unijeti korisničko ime "žrtve" vašeg istraživanja, uz prefiks "@". Nakon toga Inflact će vam prikazati traženi Story (ili objave), a vi ćete ostati anonimni. Čak će vam biti ponuđeno da preuzmete fotografije na svoj uređaj.

Pri korištenju ove stranice čak se nije potrebno ni ulogovati. Jedino zaključani profili nisu izloženi ovakvom pregledavanju. Ipak, onima koji jesu, vaš će pregled biti prikazan pod korisničkim imenom Viewer for Instagram. Važno je napomenuti da nikada ne možemo biti sigurni hoće li Instagramova ažuriranja ukinuti anonimnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.