DOŽIVLJAVALI TRAUME

OpenAI koristio radnike iz Kenije i plaćao ih manje od 2 dolara po satu

Radnici su imali zadatak da označe i filtriraju toksične podatke iz skupa podataka za obuku ChatGPT-a

Izrabljivali radnike. Tanjug

E. A.

19.1.2023

Istraga sajta Time, objavljena u srijedu, pokazala je da je OpenAI, kompanija koja stoji iza ChatGPT-a, platila kenijskim radnicima manje od 2 dolara na sat da filtriraju desetine hiljada redova teksta kako bi njihov chatbot bio bezbjedniji za korišćenje.

Radnici su imali zadatak da označe i filtriraju toksične podatke iz skupa podataka za obuku ChatGPT-a i bili su primorani da čitaju grafičke detalje sadržaja o seksualnom zlostavljanju dijece, ubistvima, samoubistvima, mučenju i incestu.

Popularnost ChatGPT-a je u porastu otkako je OpenAI u novembru pokrenuo chatbot koji pokreće mašinsko učenje. Milioni ljudi su bili impresionirani naprednim vještinama pisanja aplikacije i koristili su je u razne svrhe, od pisanja novinskih članaka do pjesama.

Nije tako savršen

Ali bot nije uvek bio tako elokventan. Njegov prethodnik, GPT-3, često je proizvodio seksistički, nasilni i rasistički tekst jer je model bio obučen na skupu podataka koji je izbačen sa milijardi internet stranica. Da bi pokrenuo ChatGPT, OpenAI je trebalo da osmisli način da brzo filtrira sav taj toksični jezik iz svog skupa podataka.

Njihov partner, kompanija "Sama" iz San Franciska, koja tvrdi da omogućava zemljama u razvoju "etičan" i "dostojanstveni digitalni rad", kontaktirala je Kenijce.

Međutim, "etičnost" i "dostojan digitalni rad", izgleda da su samo slovo na papiru.

Dva dolara na sat

Jedan kenijski radnik koji je bio odgovoran za čitanje i označavanje teksta za OpenAI rekao je za Time da je "patio od ponavljajućih vizija nakon što je pročitao grafički opis muškarca koji ima odnos sa psom u prisustvu malog dijeteta". Radnici su plaćani između 1,32 i 2 dolara na sat, na osnovu radnog staža i učinka.

"Sama" je prekinula posao za OpenAI u februaru prošle godine, osam mjeseci ranije od predviđenog roka u ugovoru, dijelom zbog traumatske prirode posla i dijelom kako navodi Time, zbog objavljenog izveštaja o njihovom radu sa Metom sredinom istog mjeseca.

U izveštaju je tada navedeno da su moderatori sadržaja postali traumatizovani nakon što su gledali slike i videosnimke pogubljenja, silovanja i zlostavljanja djece za 1,50 dolara na sat.

Kako navodi Time, kompanija je zaradila 19 miliona dolara u prošloj godini, dok su njeni radnici iz Kenije dobijali svega 2 dolara po satu.

Stručnjaci za vještačku inteligenciju žele da iznesu na vidjelo ljudski rad koji gradi temelje sistema mašinskog učenja kako bi se manje fokusirali na inovacije, a više na to kako etički uključiti ljude u proces.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.