NOVITETI

Meta najavila opcije koje bi trebale poboljšati iskustvo korištenja Instagrama

Korisnicima se neće prikazivati ​​sadržaj koji im se iz određenog razloga ne sviđa ili može biti opasan za njih

Tihi način rada Instagrama. Meta

A. K.

24.1.2023

Instagram je prošle sedmice najavio nove opcije koje bi trebale omogućiti bolje upravljanje sadržajem koji se prikazuje korisnicima i omogućiti utišavanje obavijesti.

Prva promjena je, kako se razumije, nastala zbog pritiska na platformu zbog načina na koji mreža utiče na tinejdžere, što je otkriveno zahvaljujući zviždaču i bivšoj uposlenici kompanije Frances Haugen.

Sakrivanje objava

Ova opcija će omogućiti korisnicima da sakriju sve objave s određenim terminima koje ne žele da im se prikazuju - na primjer, one koje sadrže pojmove "dijeta", "gubitak težine" i slično. Osim stida vlastitog izgleda (koji pogoršava psihičko stanje mladih), takvi postovi mogu sadržati i savjete koji ugrožavaju zdravlje.

Kako je pokazao Haugen izvještaj, čak dvije trećine tinejdžerki koje se ne osjećaju ugodno u svom tijelu osjećaju se još gore nakon korištenja Instagrama, a neke od njih čak imaju i samoubilačke misli.

Roditeljski nadzor

Još 2021. godine kompanija je uvela roditeljski nadzor za ovu platformu, a omogućila je i filtriranje privatnih poruka sa listom potencijalno opasnog sadržaja. Sada je ta opcija proširena i na sam feed, a korisnicima se neće prikazivati ​​sadržaj koji im se iz određenog razloga ne sviđa ili može biti opasan za njih.

Druga opcija je tzv "tihi način rada", odnosno tihi način rada , čijom aktivacijom će se onemogućiti prikaz obavještenja sa Instagrama, kao i privatnih poruka, a pošiljalac poruke će dobiti automatsko obavještenje o aktiviranom tihom načinu rada.

Sam Instagram će slati obavještenja korisnicima koji provode previše vremena unutar aplikacije da je vrijeme da utišaju Instagram, fokusirajući se uglavnom na tinejdžere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.