NIJE PRVI PUT

Misteriozna spirala na nebu iznad Havaja: Smrznuto raketno gorivo

Kako prenosi Space.com, lansiranje SpaceX-a bila je raketa Falcon 9 koja je poletjela sa stanice svemirskih snaga Cape Canaveral na Floridi 18. januar

Neki komentari su govorili o tome da je riječ o vanzemaljcima. Printscreen

E. A.

31.1.2023

Na službenom YouTube kanalu Subaru teleskopa, kojim upravlja Nacionalna astronomska opservatorija Japana, podijelili su video koji prikazuje misteriozni vrtlog svjetlosti u obliku spirale koja se nakratko pojavljuje na noćnom nebu iznad mjesta Mauna Kea na Havajima.

- Zaista neobičan pogled! Imate li ideju o čemu se radi? Naši oduševljeni gledaoci otkrili su ovaj rijedak događaj. Video je iz našeg Subaru-Asahi STAR kamere kojom zajednički upravljaju NAOJ (Subaru Telescope) i Asahi Shimbun (japanska novinska kompanija) - stoji u postu na YouTubu.

Prema Nacionalnoj astronomskoj opservatoriji Japana (NAOJ), ispostavilo se da se zapanjujuća spirala sastojala od smrznutog raketnog goriva koje je izbačeno tokom lansiranja rakete kompanije SpaceX.

Korisnici interneta su brzo reagovali na video. Bili su zaintrigirani misterioznom letećom spiralom i tražili su objašnjenje. 

Kako prenosi Space.com, lansiranje SpaceX-a bila je raketa Falcon 9 koja je poletjela sa stanice svemirskih snaga Cape Canaveral na Floridi 18. januara. 

U izvještaju se također spominje da su takve spirale viđene i u prošlosti. Obično se pojavljuje kao gornji stepen Falcona 9 izbacuje višak goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.