RELIKVIJA

Prvi pametni telefon kompanije Apple uskoro na aukciji

Godinama je App Store bila snažna podrška građenju brenda, ali uskoro bi iPhone mogao da dozvoli instaliranje aplikacija koje nisu dio ove platforme

iPhone prve generacije je kada se pojavio imao početnu cijenu od 599 dolara. Printscreen

E. A.

3.2.2023

Prvi pametni telefon kompanije Apple, iPhone prve generacije je kada se pojavio imao početnu cijenu od 599 dolara. Korisnici su kupovinom uređaja dijagonale ekrana 3,5 inča imali na raspolaganju kameru od 2 megapiksela i prostor za skladištenje od četiri odnosno osam gigabajta.

Telefon je korisnicima nudio opciju surfovanja internetom i iTunes servis. Tada uređaj nije mogao da pristupi prodavnici aplikacija, jer nije postojala i radio je na 2G mreži. 

Godinama je App Store bila snažna podrška građenju brenda, ali uskoro bi iPhone mogao da dozvoli instaliranje aplikacija koje nisu dio ove platforme.

Prodat za 5.000 dolara

Tatu umjetnica Karen Grin je jednom televizijskom programu tokom 2019. godine otkrila da je dobila na poklon iPhone uređaj prve generacije sa 8 GB memorije, ali da nikada nije otvorila kutiju. Tada je jedan od stručnjaka za procjenu starih gedžeta rekao da telefon vrijedi bar 5.000 dolara.

U međuvremenu se još jedan iPhone prve generacije našao na licitaciji, preko aukcijske kuća LCG Auctions, pa je iPhone u nadmetanju prodat za 39.000 dolara. Iz LCG Auctions su izjavili da će prodavati pomenuti telefon Karen Grin sa početnom cijenom od 2.500 dolara.

Tehnološke relikvije

Proizvodi kompanije Apple koji su u tehnološkom smislu zastarjeli često se pojavljuju na aukcijama, gdje fanovi antikviteta mogu da obogate svoju kolekciju za ne baš mali novac.

Zaljubljenici u iPhone imaće priliku da do 19. februara daju svoje ponude za tehnološku relikviju, prenosi CNN. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.