DRUGAČIJI SISTEM

Vještačka inteligencija bi mogla imati sličan utjecaj na ratove kao upotreba nuklearnog oružja

Erik Šmit nedavno je govorio o nadogradnji američke vojske najsavremenijom tehnologijom

Vještačka inteligencija. AP

N. A.

15.2.2023

Tema vještačke inteligencije se sve češće može vidjeti u medijima. Međutim, iako u posljednje vrijeme viđamo napredak tehnologije koja bi mogla biti vrlo korisna širim masama, upošljavanje AI sistema može biti iskorišteno i u svrhe koje mogu biti vrlo zastrašujuće, kao što je ratovanje.

Predviđanja Erika Šmita (Eric Schmidt), bivšeg izvršnog direktora kompanije Google, su da bi vještačka inteligencija mogla imati sličan utjecaj na ratove kao što je imala upotreba nuklearnog oružja.

U intervjuu za "Wired", Šmit, koji je 2016. godine bio jedan od osnivača Odbora za inovacije u oblasti odbrane američke vlade, govorio je o nadogradnji američke vojske najsavremenijom tehnologijom pomoću koje će održavati korak sa Kinom.

Neke od tema koje se Šmit dotakao u razgovor uključuju startap kompaniju Istari, koja spaja mašinsko učenje i metaverzum kako bi sastavljala i testirala vojna vozila kao što su tenkovi. Također je bilo riječi o njegovoj viziji mreže jeftinih dronova koji bi mogli da besprijekorno izvršavaju zadatke kao jedna jedinica.

Erik Šmit. AP

Šmit je rekao da Pentagon treba da izvuče pouke iz ruske invazije, odnosno da izvuče pouke iz Ukrajinske odbrane koja uspijeva da se odupre moćnijoj sili zahvaljujući prihvatanju tehnologija iz privatnog sektora. Bivši izvršni direktor kompanije Google je naveo primjere upotrebe 3D štampača za štampanje rezervnih dijelova i pretvaranja komercijalnih dronova u oružje, kojima je nedavno Ilon Mask (Elon Musk) zabranio upotrebu satelitskog interneta za upravljanje.

Međutim, velika prekretnica u modernom ratovanju bi mogla da stigne zahvaljujući vještačkoj inteligenciji.

- Ajnštajn je 30-tih godina poslao pismo Rozveltu u kome je rekao da bi nova tehnologija, nuklearno oružje, mogla da promijeni rat, što se i desilo. Smatram da su autonomni i decentralizovani sistemi vještačke inteligencije isto toliko moćni - kaže Šmit.

Poređenje vještačke inteligencije i nuklearnog oružja je daleko od pozitivne primjene nove tehnologije, iako Šmit govori o načinu na koji se ratovi vode, a ne o oružju za masovno uništenje. Međutim, ostaje da se vidi kakve će inovacije AI sistemu unijeti u vojni sektor i da li će se njegova predviđanja ostvariti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.