OGRANIČENJA

TikTok uvodi nove opcije kako bi ga maloljetnici manje koristili

Dakle, tinejdžeri će TikTok moći koristiti sat vremena dnevno, a nakon toga će im biti traženo da upišu šifru

Ovakva odluka je donesena nakon što se godinama pratio uticaj društvenih mreža na mlade osobe. Printscreen

E. A.

3.3.2023

Društvena mreža TikTok je objavila da će američkim korisnicima mlađima od 18 godina omogućiti ograničavanje pristupa do jedan sat dnevno, što je jedna od najradikalnijih odluka u nastojanju da tinejdžeri umjerenije koriste ovu društvenu mrežu.

Najavljeno je da će ova opcija biti dostupna u narednih nekoliko sedmica i da će se moći isključiti. Međutim, uključivanje ograničenja bi moglo biti prihvatljivije od mogućnosti da kineska društvena mreža uvede veće restrikcije.

Dakle, tinejdžeri će TikTok moći koristiti sat vremena dnevno, a nakon toga će im biti traženo da upišu šifru ako navedena opcija bude uključena.

Obavještajno sredstvo

Ovakva odluka je donesena nakon što se godinama pratio uticaj društvenih mreža na mlade osobe. Osim toga, TikTok je pod rastućim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država zbog toga što su zabrinute zbog njegove stvarne svrhe. Postoji bojazan da Kina ovu društvenu mrežu koristi kao obavještajno sredstvo. Spominjala se i mogućnost da Amerikanci potpuno onemoguće korištenje TikToka.

Šef TikTokovog odjela za povjerenje i sigurnost Kormak Kinan (Cormac Keenan) je izjavio da su se konsultovali sa stručnjacima Dječije bolnice u Bostonu kada su razmatrali koliko ograničiti pristup.

- Iako ne postoji usaglašenost o tome koliko je vremena previše provesti ispred ekrana ili koliki je uticaj toga, prepoznajemo da tinejdžerima treba dati dodatnu podršku dok ne počnu samostalno istraživati online svijet - istakao je Kinan.

Ukazao je da ako osoba mlađa od 18 godina isključi spomenuto ograničenje i ako TikTok koristi duže od 100 minuta dnevno, tražit će se od nje da sama sebi postavi vremensko ograničenje.

Ažuriranje opcija

Kinan je najavio ažuriranje opcije Family Pairing kojom se omogućava roditeljima ili starateljima da svoj TikTok nalog povežu sa TikTok nalogom djeteta radi uspostave kontrole.

To će značiti mogućnost selekcije videozapisa, tj. izostavljanje videozapisa za koje se želi da ih dijete ne vidi, ograničavanje dnevnog korištenja i upravljanje notifikacijama.

Slične opcije imaju društvene mreže Instagram i Snapchat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.