BITNA STAVKA

Zašto je usisna snaga usisivača važna i po čemu se razlikuje od snage motora?

Prije svega, usisna snaga usisivača zavisi od toga koliko se efikasno koristi snaga motor

Važan saveznik u čišćenju. Tomislav Miletić / Pisxell

A. K.

12.3.2023

Jedan od najpotrebnijih i najkorisnijih uređaja iz domena malih kućnih aparata je svakako usisivač. 

Usisivač predstavlja jednog od najvažnijih saveznika kada je riječ o održavanju urednosti i higijene životnog ili radnog prostora, a da bi usisivač mogao da postigne maksimalne rezultate važno je da njegova usisna snaga bude na odgovarajućem tj. visokom nivou.

U ovom tekstu dajemo odgovore na pitanja šta je usisna snaga usisivača i zbog čega predstavlja jednu od najbitnijih stavki u njegovom radu.

Često vlada mišljenje da je usisna moć usisivača srazmjerna snazi njegovog motora. Zbog toga se događa da se kupci odlučuju za usisivače sa motorom snage od 2.000 W i jačim, vjerujući da usisivač sa takvim motorom bolje usisava.

Međutim, snaga motora nije direktan pokazatelj toga kolika je zapravo usisna snaga usisivača. Tako usisivači sa snažnim motorima nisu nužno i usisivači sa velikom usisnom snagom.

Pregrijavanje motora

Usisivač sa snažnim motorom jednostavno podrazumijeva da je priključna snaga uređaja velika i da njime možete usisavati i veće površine, bez bojazni da će se motor pregrijati i pokvariti, ali samim tim se troši i više električne energije.

S druge strane, usisna snaga usisivača označava kojom snagom usisivač uvlači vazduh u cijev odnosno četku, tj. kojom će snagom prljavština i druge nečistoće biti usisane u posudu ili kesu.

Usisna snaga usisivača je uvijek mnogo manja od snage motora i izražava se u vatima (W) ili kilopaskalima (kPa). Informacije o tome kolika je usisna moć usisivača nisu uvijek jasno istaknute u tehničkim specifikacijama na našem jeziku, pa ukoliko niste sigurni kolika je usisna snaga usisivača kojeg imate ili modela koji želite da kupite - provjerite i specifikacije na engleskom jeziku.

Usisna snaga usisivača je važna zbog toga što obezbjeđuje bolje performanse čišćenja tj. bolji radni učinak usisivača. Što je veća usisna moć usisivača, to će biti bolja efikasnost čišćenja, a to je naročito važno kod podloga koje nisu uvek tako jednostavne za čišćenje, kao što su npr. debeli tepisi.

Krupnije čestice

Također, usisivači sa velikom usisnom snagom bolje usisavaju krupnije čestice prljavštine i omogućavaju dublje čišćenje podova.

Od čega zavisi usisna moć usisivača?

Prije svega, usisna snaga usisivača zavisi od toga koliko se efikasno koristi snaga motora, odnosno od toga na koji način su konstruktori usisivača rešili protok vazduha kako bi se dobila što veća usisna moć.

Ono što također može da utiče na to da usisna snaga usisivača oslabi jeste napunjenost posude ili kese za prašinu. Kada kesa odnosno posuda za prašinu puna, usisna moć usisivača se gubi jer se smanjuje protok vazduha, tj. vazduh otežano cirkuliše kroz sistem, zbog čega usisivač ne može da oslobodi svoj maksimalni potencijal.

Preporučuje se redovno mijenjanje odnosno pražnjenje kese ili posude za prašinu, kako bi usisivač uvijek mogao da pruži maksimum u radu.

Sistem filtracije

Usisna snaga usisivača je usko povezana sa sistemom filtracije izduvnog vazduha, pa tako usisivači sa kompleksnijim sistemom filtracije, odnosno sa više filtera, često imaju manju usisnu snagu. Naravno, zaprljanost filtera usisivača će se uvek negativno odraziti na usisnu snagu, pa je zato važno da redovno čistite odnosno menjate filter usisivača.

Savremeni modeli usisivača, koji su opremljeni najnovijim tehnologijama, najčešće uspevaju da pronađu odličan kompromis između kvalitetnog filtriranja i usisne snage.

Usisna moć usisivača može da se iskoristi na najbolji mogući način i korišćenjem odgovarajućih nastavaka koji su posebno prilagođeni različitim površinama i podovima.

Koji god model usisivača da imate ili planirate da kupite, korisno je da znate šta podrazumijeva usisna snaga usisivača i zbog čega je važna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.