INOVACIJE

Xiaomi naočale proširene stvarnosti takmiče se s ljudskim okom

Xiaomi tvrdi da nude savršen kvalitet slike, djelujući kao „besprijekorna raskrsnica između virtuelnog i stvarnog svijeta“

AR naočale imaju kompaktan dizajn. mi.com

Z. K.

16.3.2023

Xiaomi je upravo lansirao par naočala proširene stvarnosti sa kvalitetom slike na nivou ljudske mrežnjače. Wireless AR Glass Discovery Edition naočale također imaju elegantan dizajn i impresivne tehničke karakteristike.

Novo otkriće

Naočale sa mogućnostima proširene stvarnosti (AR) nisu toliko egzotične ovih dana kao što su bile prije jedne decenije. Međutim, Xiaomi najnovije otkriće je daleko od bezbroj drugih opcija na tržištu, koje se lako pronalaze brzom pretragom na Amazonu.

Wireless AR Glass Discovery Edition kineske tehnološke kompanije ne samo da ne izgledaju tako smješno kada ih nosite, već prema njihovom proizvođaču, imaju vodeću rezoluciju od 58 PPD (piksela po stepenu). Xiaomi tvrdi da nude savršen kvalitet slike, djelujući kao „besprijekorna raskrsnica između virtuelnog i stvarnog svijeta“. Koliko god ovo jezivo zvučalo, teško je odoljeti čak i da ih isprobate.

Sa tehničke tačke gledišta, iza elektrohromskih sočiva krije se par mikro-OLED panela sa osvjetljenošću od 1200 nita, pružajući snažnu osnovu za AR aplikacije. Jednostavno rečeno, to znači da nude impresivnije iskustvo jer korisnik može ili blokirati ambijentalno svjetlo ili ga propustiti, omogućavajući tako spoj između onoga što jeste i onoga što nije.

Zamislite to kao par slušalica koje mješaju zvuke audio plejera sa kojim su povezani sa zvukovima okoline. Xiaomi prezentacija pokrila je nekoliko karakteristika koje naočale mogu da ponude, a jedna od najznačajnijih je mogućnost snimanja slika direktno sa TV-a na ekran naočala pokretom ruke.

Kompaktan dizajn

AR naočale imaju kompaktan dizajn što je postignuto zahvaljujući nizu laganih materijala kao što su legura magnezija i litija, djelova od ugljeničnih vlakana, sa elegantnim futurističkim dizajnom koji ne čini da korisnik izgleda kao da je izašao iz stripa.

Međutim, dok je originalni model već ukrao utiske, brend još nije otkrio kada će ovi novi nosivi uređaji biti dostupni na tržištu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.