ODRŽANA CEREMONIJA

NASA-ina misija na Mjesec nakon 50 godina: U posadi i žena

Oni neće sletjeti na Mjesec niti će ući u lunarnu orbitu, već će kapsula letjeti oko Mjeseca i vratiti se nazad na Zemlju

Članovi posade. AP

A. K.

3.4.2023

Američka svemirska agencija NASA objavila je danas imena četiri astronauta koji će letjeti do Mjeseca krajem iduće godine, a među njima je i jedna žena.

Svjetski rekord

Njih četvoro predstavljeno je tokom ceremonije koju je prenosila televizija iz Hjustona, centra astronauta u SAD i mjesta gdje je Kontrola misije.

Komandantu misije Ridu Vajzmanu pridružit će se Viktor Glover, Afroamerikanac, mornarički avijatičar, Kristina Koh koja drži svjetski rekord za najduži let žene u svemiru, i Kanađanin Džeremi Hansen. Svi su svemirski veterani sem Hansena.

Troje Amerikanca i jedan Kanađanin prvi će letjeti na NASA-inoj kapsuli Orion koja će biti lansirana raketom Svemirskog lansirnog sistema iz Kenedi centra, krajem 2024. godine. 

Uvod u sletanje

To će biti prva misija na Mjesec od 1972. godine.

Oni neće sletjeti na Mjesec niti će ući u lunarnu orbitu, već će kapsula letjeti oko Mjeseca i vratiti se nazad na Zemlju, što je uvod u planirano sletanje na Mjesec sa dva astronauta godinu dana kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.