VLASNIK SPACEX-A

Mask se oglasio nakon što je eksplodirala raketa, najavio novo lansiranje

Činilo se da dva dijela raketnog sistema – brod za pojačanje i krstarenje – nisu bili u stanju da se pravilno odvoje nakon polijetanja

Ilon Mask. Printscreen

H. J. I.

20.4.2023

Najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena poletjela je iz Teksasa, ali je eksplodirala u roku od nekoliko minuta u probnom letu za koji se njeni proizvođači, SpaceX nadaju da će biti prvi korak na ljudskom putovanju na Mars.

Nakon otkazanog lansiranja ranije ove sedmice zbog problema sa pritiskom, raketni sistem Starshipod 120 metara poletio je u četvrtak u 8.33 po lokalnom vremenu. Pokupio je brzinu, ali je onda počeo da se okreće na visini prije nego što je eksplodirao oko četiri minuta nakon što je napustio Zemlju.

Uzbudljivo probno lansiranje

O ovom slučaju se i oglasio i sam Ilon Mask (Elon Musk), vlasnik kompanije SpaceX.

- Čestitam SpaceX timu na uzbudljivom probnom lansiranju rakete Starship! Naučio sam mnogo toga za sljedeće probno lansiranje koje će biti za nekoliko mjeseci - napisao je Mask na Twitteru.

Činilo se da dva dijela raketnog sistema – brod za pojačanje i krstarenje – nisu bili u stanju da se pravilno odvoje nakon polijetanja, što je vjerovatno uzrokovalo kvar svemirske letjelice.

Nije odmah bilo jasno da li je raketa eksplodirala spontano ili je aktiviran sistem za završetak leta – sigurnosni sistem koji uništava letjelicu kako bi spriječio da skrene predaleko sa kursa.

SpaceX ranije upozorio da su šanse za uspijeh male

SpaceX je ranije upozorio da su šanse za uspjeh male i da je cilj probnog leta prikupljanje podataka, bez obzira na to da li je potpuna misija postignuta. Zaposleni u kompaniji su navijali čak i nakon što se raketa raspala.

- Kao da test leta nije bio dovoljno uzbudljiv, Starship je doživio brzo neplanirano rastavljanje prije odvajanja faze - naveo je SpaceX u saopštenju na Tvwitteru, pozivajući se na eksploziju.

Sub-orbitalni test bez posade označio je prvo „potpuno složeno“ ispitivanje u kojem je brod za krstarenje Starship, koji je dizajniran da na kraju nosi do 100 astronauta, postavljen na vrh rakete za pojačanje Super Heavi, čija su 33 motora Raptor pružila ogroman potreban potisak.

Skoro koliko i tri putnička aviona, mamutska letjelica je 10 metara viša od rakete Saturn V koja je poslala ljude na Mjesec 1969. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.