OLAKŠICA ZA KRIMINALCE

Kako da zamaglite svoju kuću na Google mapi i sačuvate svoju privatnost

U nekoliko jednostavnih koraka spriječite da korisna alatka Street View postane detaljna mapa za kradljivce

Street View omogućava da se vide privatna imanja, dvorišta, ali i kuće. YouTube

E. Ag.

20.9.2023

Ne postoji osoba koja barem jednom nije „skoknula“ na Google mapu da pogleda Street View - bilo da bismo se lakše snašli u ulicama novog grada koji posjećujemo ili da bismo se lakše orijentisali tražimo li neki restoran, salon ili objekt. Kao i sve ostalo, kad se ode na Google alatku Street View, tamo možemo da vidimo i privatna imanja, dvorišta, ali i kuće.

Zaštitite se

To čini Google mapu odličnom olakšicom za kriminalce i špijune koji na ovaj način imaju „na izvol'te“ put za pregled vašeg doma, i to s bilo kojeg mjesta na planeti.

Srećom, postoji jednostavan način da zamaglite svoj dom na Google mapi i tako zaštitite svoju privatnost, čime ćete spriječiti mogućnost da drugi vide previše detalja o tome gdje živite.

Prije svega, treba da otvorite Google mape na desktopu (ili laptopu). Ovaj potez je ključan jer se „zamućivanje“ ne može da se izvede na pametnom telefonu.

Na maps.google.com u šinu za pretragu, koja se nalazi u gornjem lijevom uglu ukucajte adresu objekta koji želite da zatamnite, a zatim kliknite na sliku koja će se pojaviti.

U desnom gornjem uglu pojavit će se 3 vertikalne tačkice i kad kliknete na njih, odaberite srednju opciju "prijavi problem" (Report a problem). Trebalo bi da dobijete ovakvu stranu:

Podešavanje nije moguće putem pametnog telefona. Google

Sada je na vama da izaberete šta želite da Google zamagli. Koristite miš da podesite prikaz slike tako da vaš dom i sve ostalo što želite da zamaglite budu unutar crvenih i crnih okvira. Koristite kursor za pomjeranje i dugmad plus i minus za uvećanje i umanjivanje.

Odobrenje Googlea

Kada završite sa podešavanjem slike, izaberite šta želite da zamutite: lice, dom, automobil/broj tablica, drugi objekt.

Od vas će biti zatraženo da date malo više detalja o tome šta tačno želite da zamaglite, u slučaju da se na slici nalazi nekoliko automobila, ljudi i drugih objekata, pa budite što je moguće precizniji i zapamtite da to trajno uklonite, prenosi 24 sedam.rs.

Na kraju, obavezno unesite svoju mail adresu (email adress) i kliknite na „pošalji“ (send). Tada bi Google trebalo da vam pošalje mail obavještenja da će pregledati vaš izvještaj i da će vam se javiti kada vaš zahtjev bude odbijen ili odobren. Nije isključeno i da će vam Google poslati dodatne mailove u kojima će tražiti da mu dostavite još neku informaciju o vašoj molbi.

Sada vam predstoji da budete strpljivi i provjeravate mailove dok ne dobijete informaciju da je Google ispunio vaš zahtjev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.