NOVI MODEL

Otkrit će život na drugim planetama: I vještačka inteligencija traži vanzemaljce

Naučnici razvili algoritam zasnovan na mašinskom učenju koji razlikuje biološke i nebiološke uzorke sa tačnošću od 90 posto

Razlikuju biološki i nebiološki materijal. X

M. Z.

27.9.2023

Naučnici su uspjeli napraviti novi algoritam za vještačku inteligenciju, zasnovan na mašinskom učenju, koji može da razlikuje biološke od nebioloških uzoraka s tačnošću od 90 posto. Algoritam je treniran pomoću pravih ćelija, meteorita, fosila i hemikalija iz laboratorija. 

Biološko porijeklo

S nevjerovatnim kapacitetom i preciznošću, algoritam bi mogao uskoro biti testiran tokom analize podataka koje je na Marsu prikupio rover Kjuriositi. Može biti korišten i za osvjetljavanje misterioznih prastarih stijena s naše planete, piše ''The Science Times''.

Već je poznato da kombiniranje hemikalija i njihovo održavanje na iskonskim temperaturama mora može dovesti do stvaranja organskih molekula kao što su aminokiseline. Međutim, ako hipoteze o životu van Zemlje mogu biti dokazane, naučnici moraju biti u stanju da konkretno identificiraju biološki porijeklo.

Tu najveću ulogu igra mašinsko učenje. Nakon proučavanja 134 uzorka bogata ugljenikom, algoritam je bio sposoban da razlikuje drevne i nove organizme iz organskih jedinjenja s tačnošću od 90 posto. Međutim, naučnici nisu sigurni o unutrašnjim mehanizmima koje koristi novi AI model.

- Ovaj alat ima potencijal da donese revoluciju u potrazi za životom van Zemlje i produbi znanja o porijeklu života na Zemlji. Postoji nešto suštinski različito između distribucije molekula u živim i neživim sistemima.

Mašinsko učenje

Analitički metod je tako jednostavan i toliko se koristi u industriji, forenzici i nauci da mislimo da bi mašinsko učenje moglo da se pokaže kao nevjerovatno moćno.

Moći ćemo da nađemo život na drugim planetama, u drugim biosferama, čak i ako je potpuno različit od nas - rekao je dr. Robert Hejszen, astrobiolog s Karnegijeve institucije za nauku i saradnik na projektu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.