PREDOMISLILI SE

WhatsApp najavio novinu koja bi mogla da izazove negodovanje korisnika

Dok WhatsApp nastavlja da istražuje ovu novu strategiju, javnost i korisnici sa nestrpljenjem očekuju više informacija

Prethodno negirali izvještaje o planovima za uvođenje reklama. Digital Trends

E. Ag.

10.11.2023

Nedavno je Vil Kartkart, generalni direktor WhatsAppa, potvrdio da će ova popularna aplikacija za razmjenu poruka uskoro uvesti reklame. Ova izjava dolazi kao iznenađenje, s obzirom na to da je Kartkart prethodno negirao izvještaje o planovima za uvođenje reklama.

Reklame neće narušiti korisničko iskustvo

U intervjuu za jedan brazilski medij, Kartkart je naglasio da će se reklame pojaviti na određenim mjestima unutar aplikacije, kao što su Status stranica i Kanali, a ne u primarnom inboksu korisnika.

- Želimo da naši korisnici imaju neometano iskustvo korištenja inboksa, bez prisustva reklama - rekao je on. Ova strategija sugeriše da WhatsApp želi da reklame uvede na način koji neće pretjerano narušiti korisničko iskustvo.

Razmatrajući historijat WhatsAppa i njegov odnos prema reklamama, ovo predstavlja značajnu promjenu. Meta, vlasnik WhatsAppa, prvobitno je najavila planove za uvođenje reklama na Status stranici još 2018. godine, ali su ti planovi odloženi 2020. zbog negativne reakcije korisnika i stručne javnosti. Čak se i Brajan Akton, jedan od osnivača WhatsAppa, javno suprotstavio ideji o reklamama, ističući važnost privatnosti korisnika, što je ključni aspekt reputacije WhatsAppa., piše Telegraf.rs.

Ključni izazov

Kartkart nije pružio detalje o tome kada će se tačno reklame pojaviti na platformi, niti je objasnio kako će WhatsApp uskladiti ciljanje reklama sa očuvanjem privatnosti korisnika, imajući u vidu da su poruke na servisu end-to-end enkriptovane. Ovaj balans između prihoda od reklama i privatnosti korisnika predstavlja ključni izazov za WhatsApp u budućnosti.

Dok WhatsApp nastavlja da istražuje ovu novu strategiju, javnost i korisnici sa nestrpljenjem očekuju više informacija, kao i to kako će se ove promjene odraziti na njihovo iskustvo korištenja aplikacije. Važno je napomenuti da će način na koji WhatsApp implementira ove promjene biti ključan za očuvanje povjerenja i lojalnosti svoje ogromne globalne korisničke baze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.