KREĆU U AKCIJU

Google počinje s čišćenjem: Provjerite je li i vaš račun na listi za brisanje i kako ga sačuvati

Obavijestit će korisnike čiji su računi ugroženi

Google mjesecima priprema korisnike na brisanje njihovih neaktivnih računa. Facebook

E. Ag.

1.12.2023

Google mjesecima priprema korisnike na brisanje njihovih neaktivnih računa, uključujući i profile na Gmailu, Driveu, fotografije pohranjene na Googleovom servisu itd. Kompanija je korisnicima dala rok do 1. decembra, a danas kreće u akciju i počinje brisati brojne profile koji su korisnici godinama otvarali na Googleu. Prije brisanja tim će korisnicima poslati obavijesti kako bi im dala još jednu šansu da spase svoje podatke.

Neugodno iznenađenje

Svi koji svakodnevno koriste Gmail i ostale Googleove usluge nemaju razloga za zabrinutost i kompanija takve račune neće dirati, već su na udaru neaktivni računi, odnosno oni koji se nisu koristili najmanje dvije godine. Takvi računi, kako su ranije objasnili iz kompanije, mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju jer se na takvim starim i nekorištenim računima često koriste zastarjele lozinke kojih su se hakeri možda već dokopali. Na njima se također ne koristi dvostepena autentifikacija, pa su puno lakša meta za hakere i kibernetičke kriminalce, koji ih mogu preuzeti i onda s njih slati phishing mailove, širiti prevare i slično.

Kako su ih korisnici često koristili samo za npr. prijavu na newslettere, forume i slično, kako za to ne bi koristili pravu e-adresu koja bi im onda mogla biti zatrpana spamovima, mnogi su i zaboravili da su uopće otvorili takve adrese, pa ovo brisanje neće ni osjetiti. S druge strane, ako su takve profile koristili kao nekakav dodatni backup za fotografije, videa i važne dokumente, njima će itekako biti u interesu da im Google ne izbriše te podatke.

Dvije godine

Na udaru su, dakle, profili na koje se korisnici nisu prijavili najmanje dvije godine. Stoga, ako želite sačuvati starije e-adrese, dokumente, fotografije i slično na koje ste možda već i zaboravili, sve što trebate napraviti jeste jednom se prijaviti na Google s tim podacima. Time ćete kupiti dodatne dvije godine korištenja tog profila i podataka na njemu, a nakon toga bit će potrebno ponovno se prijaviti na taj profil barem jednom u dvije godine. Osim ako Google s vremenom ponovno ne promijeni pravila, no o tome će korisnike sigurno obavijestiti na vrijeme.

Za slučaj da ste zaboravili podatke ili lozinku za stari profil na Googleu, postoje načini, odnosno alati pomoću kojih se mogu vratiti. Lozinku ćete moći saznati, odnosno promijeniti pomoću alata za oporavak lozinke, za što ćete trebati odgovoriti na određena pitanja. Ako ste pak zaboravili e-adresu, postoji rješenje i za to. Google, naime, ima poseban alat za povratak adrese, no uz njega će vam trebati i telefonski broj ili druga e-adresa koju ste odabrali upravo za takve situacije kada naiđete na probleme s mailom. Više informacija o načinu na koji ponovno možete pristupiti takvim računima pogledajte ovdje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.