PREVARA

Kinez hakirao više od 19 miliona računara širom svijeta: Zaradio 99 miliona dolara

Vang je uhapšen prošle sedmice pod optužbom da je koristio malver i kreirao i upravljao rezidencijalnom proksi uslugom poznatom kao "911 S5"

Facebook

E. Ag.

31.5.2024

Kineski državljanin je zaradio oko 99 miliona dolara prodajom pristupa milionima Windows kućnih računara širom svijeta cyber kriminalcima, saopćili su američki federalni zvaničnici.

Junhe Vang (35) je napravio malver koji je ugrozio više od 19 miliona kućnih računara širom svijeta, uključujući skoro 614.000 u SAD, objavilo je ministarstvo pravde.

Koristio malver

- Od 2014. do jula 2022, Vang i drugi su vodili botnet koji je "omogućavao cyber napade, prevare velikih razmjera, eksploataciju djece, uznemiravanje, prijetnje bombama i kršenja izvoznih propisa - naveo je državni tužilac Merik Garland u saopćenju za javnost, prenosi CBS Njuz.

Vang je uhapšen prošle sedmice pod optužbom da je koristio malver i kreirao i upravljao rezidencijalnom proksi uslugom poznatom kao "911 S5", piše Tanjug.

Usluga je omogućila cyber kriminalcima da zaobiđu sisteme za otkrivanje finansijskih prevara kako bi ukrali milijarde od finansijskih institucija, izdavalaca kreditnih kartica i saveznih programa pozajmljivanja.

To je uključivalo više od 5,9 milijardi dolara lažnih potraživanja za nezaposlene u SAD tokom pandemije, saopćile su vlasti, a skoro 100 miliona dolara profita Vang je potrošio na luksuzne automobile, satove i nekretnine.

 65 godina zatvora 

On se suočava sa kaznom do 65 godina zatvora ako bude osuđen za optužbe koje uključuju zavjeru radi kompjuterske prevare.

Ministarstvo finansija objavilo je finansijske sankcije protiv Vanga i još dvije osobe za aktivnosti povezane sa 911 S5, u julu 2022. prije nego što se ponovo pojavio kao "Cloudrouter" u oktobru 2023., rekli su zvaničnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.