FILM I TV

Pisma otkrivaju njezino očajno stanje: Osmijeh je bio lažan i umrla je usamljena

Avaz.ba

4.12.2017

Greta Garbo, jedna od najslavnijih glumica svih vremena, čini se bila je duboko nesretna. Barem se tako može zaključiti iz pisama i fotografija koje uskoro idu na aukciju u Sothebyju.

Gretu mnogi pamte po širokom osmjehu i vedrini, no čini se da je sve to bila tek slika za javnost.

Prema pisanju svjetskih medija, pisma otkrivaju golemi očaj glumice. Navodno je bila usamljena i depresivna, a prema pismima daje se zaključiti da su je ljutili redatelji i scenaristi, te da se bojala kritike.


- Gotovo uvijek sam sama, usamljena i razgovaram sama sa sobom. Odvezem se na plažu. Prošećem i to me uvijek razveseli. To je jedina stvar koja me veseli, - stoji u jednom od pisama koja je pisala ova švedska glumica.

Književnici koji su pisma pročitali tvrde da se iz njih s lakoćom iščitava usamljenost i golema tuga. Pisma nije potpisivala, a na nekima je ostavljala crteže. Silno je željela biti u sjeni, pobjeći od javnosti.

Gretina pisma upućena su švedskoj grofici Marti Wachtmeister s kojom je bila dobra prijateljica. Ima ih 36, odnosno 100 stranica, a očekuje se da će na aukciji postići cijenu do 20.000 funti .

Greta Garbo rodila se u Stockholmu 1905., a u SAD je doselila 20 godina kasnije. Gotovo nikada nije dijelila autograme i rijetko je davala intervjue. Umrla je u New Yorku 1990., a posljednje godine života provela je u samoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.