Neuništivi Kirk Daglas danas slavi 101. rođendan

Avaz.ba
09.12.2017 15:53

Slavni glumac Kirk Daglas (Douglas) rođen je 9. decembra 1916., što znači da danas slavi 101. rođendan. Njegova karijera traje više od sedam decenija, i smatra se jednim od posljednjih preživjelih članova "Zlatne ere" Holivuda.

Američka štampa piše da će neuništivi otac Majkla Daglasa (Michaela Douglasa) ovog vikenda 101 svjećicu oduvati na velikoj zabavi za više desetina zvanica, koju će upriličiti na svom imanju u blizini Los Anđelesa.

Rođen je 9. decembra 1916. kao Isur Danijelovič u Amsterdamu u državi Njujork, a njegovi roditelji bili su ruski Jevreji iz Čavusija u današnjoj Bjelorusiji. Porodica je bila siromašna, i pored Isura imala je još šest kćerki.

Isur je 1941. promijenio ime u Kirk Daglas i pristupio američkoj mornarici, gdje je bio oficir za komunikacije zadužen za otkrivanje i uništavanje neprijateljskih podmornica. U vojsci je proveo samo tri godine, prije nego što je zbog povrede časno otpušten.

Na osnovu posebne stipendije, upisao je Američku akademiju dramskih umjetnosti u Njujorku, gdje je upoznao Dijanu Dil, koja je 1943. postala njegova supruga. Dobili su sinove Majkla, koji je postao glumac, i Džoela koji radi kao producent, ali su se razveli 1951. godine.

Tri godine kasnije, Kirk je oženio En Bajdens (Anne Buydens) sa kojom je dobio još dva sina, Pitera i Erika. Piter se bavio produkcijom, dok je Erik krenuo očevim stopama, i bavio se glumom do svoje smrti 2004. godine.

Sa En je nedavno napisao i knjigu o tome kako održati ljubav.

NA VRH