FILM I TV

Zvijezda turske serije "Sulejman Veličanstveni", Selim Bajraktar: Zumbul-agin pečat se teško skida sa kože

Avaz.ba

10.12.2017

Rola vrcavog Zumbul-age u turskoj hit seriji “Sulejman Veličanstveni”, kako to i sam priznaje, lična je karta Selima Bajraktara. 

Ipak, zasićen njenom sjenom, koja ga prati od završetka čuvene historijske melodrame, turski glumac jedva je dočekao da joj utekne. 

Posljednji pokušaj za to je lik opakog Zekara Karakaja, koji će u telenoveli “Zavjet” pokušati da stane na put sreći lijepe Zuhre i njenog zaštitnika Sejita.

- Zumbul-agin pečat se teško skida sa kože. Ne možete vjerovati kakve sam sve neobične dogodovštine iskusio sa njim. On je bio potpuna egzotika za tursko gledalište. Pokrenuo je brojna pitanja i uzdrmao tabue – da li je homoseksualac i šta ako jeste, da li bi ga trebalo mrziti ili voljeti - prisjeća se Bajraktar i dodaje:

- Za mene on nije bio gej ili strejt. On je bio službenik dvora, vjerovatno realna ličnost koja je takva-kakva je imala neka svoja zaduženja, a moj posao bio je da odglumim njegov lik. Ipak, drugi ga nisu tako posmatrali - priznaje glumac.

Uprkos tome što je Zumbul-aga sa svojim prefinjenim pokretima i mozgom pravio spletke po haremu, postao je omiljen kod publike širom Evrope i Azije gdje se “Sulejman” prikazivao.

- Teško ga je ne voljeti. Mada, iskreno, ja sam u tome uspio. Kad vam stjuardesa, pri polijetanju aviona dok provjerava da li ste dobro stegli pojas, šapne na uho: ‘Da li ste se sada uzbudili’, ili vas obožavaoci na ulici u prolazu pitaju da li ste zaista evnuh, shvatite da morate da pobjegnete od prokletstva zvanog Zumbul-aga - kroz smijeh otkriva glumac.

Bivši aga konačno je pronašao ulogu suprotnoj onoj u “Sulejmanu”. Glumi Zekara, zgodnog i opasnog biznismena u seriji “Zavjet”.

- Zekar je opasan lik. Veoma kompleksan. I što je meni najvažnije – loš! Shvatio sam da samo jedan gad može da ubije karmu sladunjavog i raspjevanog Zumbul-age. I čini mi se da je u tome uspio - kaže Selim, ne krijući da je ponosan na glumački utisak koji je ostavio u novoj seriji.

- Nije loše igrati negativca. Njihovi fanovi su posebna sorta. Često, u svom obožavanju, mnogo su vatreniji i opsesivniji od sljedbenika glavnih junaka. A koliko god skromni bili, ne možete sakriti da vam takva pažnja prija - ističe popularni Turčin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.