FILM I TV

Miki Manojlović: Ne dozvoljavam društvu da me preuzme

Manojlović: Trenutno osjećam umor, ali nađe se način za opuštanje

Piše: Edina BAKIĆ

14.12.2017

Predrag Miki Manojlović (67) odavno je u samom vrhu regionalnog glumišta, a možda ga najbolje opisuje kolega Bogdan Diklić, koji ga je prozvao „plemićem glume“. Bilo da igra u teatru, na film ili u TV projektima, svojom pojavom i umijećem Manojlović nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  

Manojlović nije samo sjajan glumac, nego su i projekti za koje potpisuje režiju vrlo uspješni, poput predstava „Romeo i Julija“, „Dok nas smrt ne rastavi“...

Naš poziv glumca je zatekao u Zagrebu. Odmah nas je upozorio da je umoran zbog proba koje ima u Hrvatskom narodnom kazalištu, a priznao nam je da je u posljednje vrijeme dosta težak.

Dvije probe

- U posljednje vrijeme se skoro i ne oglašavam u medijima. Nekad nemam šta reći ili nemam volje, niti nekih novosti. Ne mogu se trenutno time baviti, vrijeme ne ide na moju ruku, imam duple probe... - govori nam Manojlović na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Ipak, ovaj beogradski glumac nam je u nastavku otkrio da u HNK-u Zagreb priprema predstavu „Kralj Lir“ te je ekskluzivno govorio za „Dnevni avaz“.

- Čuo sam da je „Kralj Lir“ nedavno izveden i kod vas u Sarajevu u Narodnom pozorištu, zbog čega mi je drago. Šekspirova djela i teme su uvijek aktuelni. „Kralj Lir“ se prožima sa današnjim vremenom, a opet sve zavisi od toga kako čitate Šekspira i na koji način mu pristupate – kaže Manojlović.

Mada su odradili samo dvije probe, glumac ističe da se umor već osjeti, jer je u pitanju veoma zahtjevan komad.

- Što se tiče moga rada, to je najsvježije i najaktuelnije, malo jeste zahtjevno, ali... Trenutno osjećam umor, ali nađe se način za opuštanje. Moram vam reći da mi je rad na ovoj predstavi u ovom momentu najbitniji, jer bih volio da bude kako treba. S obzirom na to da smo tek na početku, ne bih volio mnogo o tome govoriti. Inače, ne volim unaprijed pričati o stvarima koje radim i pripremam - iskren je Manojlović.


Premijera u februaru

Smatra da teatri ponovnim aktueliziranjem „Kralja Lira“ žele uspostaviti paralelu između onog što je potreba pozorišta danas i trenutne situacije. A težište je, zapravo, stavljeno na potrebe čovjeka i trenutnu društvenu situaciju koja ga, kako kaže, baš i ne zanima.

- Ne pratim društvenu situaciju, nemam kad, a i ne želim. Zapravo, sve hvatam u letu, ne mogu se više baviti time, nemam volju. Znate, ne može društvo biti više u meni nego što sam ja sam u sebi. Jednostavno, ne dozvoljavam društvu da me preuzme – pojašnjava Manojlović.

Srbijanski glumac nekada je aktivno pratio kulturna zbivanja i festivale, ali više nije toliko aktivan na tom polju.

- Već određeno vrijeme ne pratim festivale, nekad me to zanimalo i bio sam im posvećen, ali stvari se mijenjaju. S druge strane, nemam ni vremena da pratim, jer sam tri mjeseca bio u inostranstvu. Na relaciji sam cijele sjeverne hemisfere, s tim da sam trenutno posvećen probama u Zagrebu, jer premijera „Kralja Lira“ bi trebala biti krajem februara – kaže glumac.

Na setu s Izudinom Bajrovićem

Početkom godine u Zagrebu je sniman i film „Sam samcat“ u režiji Bobe Jelčića, u kojem, osim Mikija Manojlovića, igra i bh. glumac Izudin Bajrović.

- „Sam samcat“ je odličan film. Svi glumci su bili dobri i profesionalni. Bajrović je bio odličan. Onda, režiju potpisuje veliki Bobo Jelčić, što potvrđuje da bi ostvarenje stvarno trebalo biti dobro – govori Manojlović.

Mašinovođa u Njemačkoj

Miki Manojlović nedavno je snimio novi film i to u njemačkoj produkciji.

- Film se zove „Brushalter“, a sniman je u njemačkoj produkciji. Film govori o mašinovođi koji kroz cijeli film traži i pita čiji je brushalter. To vam je nešto kao „Pepeljuga“, a ja igram glavnu ulogu. Osim mene, na setu su se našli brojni glumci iz Evrope – ističe Manojlović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.