FILM I TV

"Posljednji Jedi" oduševio sve fanove Star Wars sage

Avaz.ba

16.12.2017

Deset godina nakon "Osvete Sitha" u kino je stigao novi, sedmi film radnjom smješten u udaljenu galaksiju.

George Lucas prodao je životno djelo "Disneyu" koji odlučio nastaviti sagu, ali i snimiti zasebne filmove o junacima "Zvjezdanih ratova" (iduće godine gledat ćemo "Solo", u najavi je i film o Obi Wan Kenobiju....). Euforične su bile i ocjene obožavatelja nakon premijere film, obožavatelji su redali pohvale.

Abramsa je u redateljskoj stolici naslijedio Rian Johnson (redatelj i scenarist "Loopera", režirao tri epizode "Breaking Bada"). Johnson je odlučio krenuti drugačijim putem, onim za kojim prvi film nove trilogije nije imao hrabrosti. Redatelj je odlučio prekinuti veze s prethodnim filmovima serijala (pusti da prošlost umre, govori Kylo Ren) i okrenuti novu Star Wars stranicu. U redu, "Posljednji Jedi" ima nekoliko scena, detalja koje podsjećaju na prethodne filmove (prije svih one iz prve za mnoge prave trilogije) no Johnson je uspio snimiti film koji se odmaknuo od dosadašnjih filmova odajući poštovanje i posvetu prethodnim filmovima. "Posljednji Jedi" može se uspoređivati s "Novom nadom", "Imperijom uzvraća udarac" i "Povratkom Jedija" - daleko ispred ostalih filmova serijala.

O radnji tek nekoliko riječi. Sedma je epizoda završila cliffhangerom - Rey je pronašla Lukea, borba protiv Prvog reda tek je počela dok je Snoke naredio dovođenja Kylo Rena kako bi dovršio njegovu obuku.

"Posljednji Jedi" počinje spektakularnom bitkom u kojoj pobunjenici ostvaruju tek kratkotrajnu pirovu pobjedu, Luke Skywalker je drugačiji nego što ga pamtimo. Razočaran i nepristupačan ostarjeli Jedi nije oduševljen dolaskom Rey dok je odnos Snokea i Kylo Rena znatno kompleksniji nego što je izgledao na kraju sedme epizode...

"Posljednji Jedi" veoma je intenzivan i akcijom nabijen film. Puno je događanja, likova (starih i novih) koje gledamo - bez obzira na 150 minuta trajanja "Posljednji Jedi" jednako je zanimljiv u prvim kao i u epskom finalu filma. Spektakularne akcijske scene jedan su od razloga atraktivnosti i značajno pridonose zanimljivosti filma.

Glumačke izvedbe epizode VIII pripadaju najboljima u serijalu. Najbolje izdanje Marka Hamilla kao Lukea Skywalker podržano je vrlo dobrim Adamom Driverom i Daisy Ridley. Vidjeti Carrie Fisher posljednji puta u serijalu poseban je i emotivan trenutak za sve obožavatelje - vrlo dobar je i svemirski kauboj Oscar Isaac kao Poe Dameron. Johnson je puno pažnje posvetio i neljudskim likovima - umjetnoj inteligenciji i životinjama. BB-8 i C-3PO nisu tek ukras filma nego i važan dio radnje (posebno BB-8) dok su novi životinjski likovi Porgovi i Ledene lisice. U filmu se pojavljuje još jedan stari,važan znanac, ali to ćeš dragi čitatelju otkriti gledanjem filma.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.