FILM I TV

Najbolji filmovi koji su obilježili 2017. godinu

( Ilustracija)

Avaz.ba

1.1.2018

Prošlu godinu obilježili su mnogi, jako dobri filmovi među kojima su Blade runner, It i Trainspotting. Međutim ovo su samo od nekih koji su oduševili publiku u 2017. godini.

Predstavljamo vam neke od najboljih filmova iz 2017. godine.

1. Get Out

Na većini lista svjetskih medija debitantsko ostvaranje reditelja Džordana Pila (Jordan Peele) zauzelo je prvo mjesto. U središtu priče nalazi se mladi crnac koji upoznaje porodicu svoje bijele djevojke, nakon čega upada u vrtog strašnih rasizmom pogonjenih događaja.

Ovaj specifičan horor sa elementima satire pobrao je brojne pozitivne kritike, prema kojima je okarakterisan kao, u isto vrijeme, smiješan i strašan, ali i provokativno istinit.


2. Blade Runner 2049

Nastavak kultnog SF trilera iz 1982. godine je mračna priča smještena u postapokaliptični svijet budućnosti, za čiju režiju je kanadski reditelj Denis Vilnev dobio izuzetne ocjene.

3. Baby Driver

Vozač Bejbi je u stanju da utekne svakoj policijskoj potjeri, ali samo dok ima slušalice u ušima. Upravo zbog toga, film prati odlična muzika.

4. Dunkirk

Ratnu epopeju o povlačenju savezničkih snaga iz Dankerka 1940. godine, kritika je ocijenila kao jedan od vjerovatno najboljih filmova reditelja Kristofera Nolana (Christopher Nolan ) do sada.

5. Call Me by Your Name

Gotovo da nema liste na kojoj ovaj film nije našao svoje mjesto. To je priča o rasturenoj vezi između sedamnaestogodišnjaka Elija, koji u Italiji živi sa roditeljima, i Amerikanca Olivera, asistenta Elijevog oca.

6. Phantom Thread 

Film Pola Tomasa Andersona (Paul Thomas Anderson) u kome Danijel Dej Luis (Daniel Day-Lewis) glumi Rejnoldsa Vudkoka, poznatog krojača iz pedesetih godina prošlog vijeka koji je oblačio zvijezde i članove kraljevskih porodica. Slavni glumac je toliko ušao u lik da je za potrebe snimanja filma naučio da šije, mjesecima vježbajući sa glavnim kostimografom Njujorškog gradskog baleta. Čak je sašio jednu haljinu, za koju mu je model bila supruga Rebeka Miler (Rebecca Miller ).  

Danijel Dej Luis sredinom 2017. godine saopćio je da se, poslije ove uloge, povlači iz glume.

7. T2 Trainspotting

Renton, Spad, Sik Boj i Begbi, kultni likovi iz jednog od najvećih filmskih hitova 1996. godine, ponovo na okupu 20 godina kasnije.

8. Logan

Još jedan naslov veoma čest na većini godišnjih top-lista. Priča o ostarelom Vulverinu koji 2029. za život zarađuje kao vozač limuzine. U distopijskom vremenu, u kome se čini da za mutante nema mjesta, sve se mijenja kada od misteriozne žene dobije zadatak da zaštiti neobičnu djevojku.

9. Bez ljubavi

Tri godine poslije velikog uspjeha "Levijantana", ruski reditelj Andrej Zvjagincev se vraća sa novim filmom. "Bez ljubavi" je sumorna i teška drama o patologiji savremenog društva u kome živimo.

10. It

Nova filmska verzija poznate priče Stivena Kinga (Stephen) o klovnu monstrumu Penivajzu pobrala je brojne simpatije velikog broja ljubitelja horor žanra. Sam King je za film rekao:

- Nemojte da mislite ni da su mi dali razloga da razmlislim. Ali, to je možda baš dobra stvar. Pogledao sam film, sjajan je!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.