FILM I TV

Zvijezde koje su propale kada ih je Holivud otpisao zbog nediscipline

Avaz.ba

23.1.2018

”Nikada više nećeš raditi u ovom gradu”  bezvremenski je slogan koji često čujemo u holivudskim filmovima i koji najbolje opisuje koliko rad u ovom elitnom biznisu može da bude težak.

Glumci i glumice sa ove liste bili su na vrhu, a onda su zbog neprimjerenog ponašanja izgubili sve, postavši izgnanici industrije.

Lindzi Lohan

Riđa LiLo bila je neodoljiva Diznijeva djevojčica koja je uživala u nizu uspjeha koji su je prikazali kao snažno i značajno prisustvo na platnu, čak i u tako ranom dobu. Sve su oči gledale u nju, ali ubrzo je ono što je radila u privatnom životu preotelo svu pažnju.

Okružila ju je drama na setu snimanja filma Roberta Altmana ”Kućni prijatelj iz prerije”, kojim je pokušala da pređe u ligu ozbiljnih glumaca. Njena loša reputacija pratila ju je u nekoliko narednih pokušaja u indi filmovima koji nisu dobro prošli. Ponude su presušile, te je glumica sada prešla na televizijske angažmane.

Američka glumica se nakon bornog peroda kojim su dominirali opijati, lude žurke, mijenjanje partnera, sudske kazne i rehabilitacija, našla svoj mir na relaciji Grčka – Dubai.

Grci su je prihvatili, tamo je otvorila noćne klubove, a u Dubaiju pokrenula liniju šminke. Sprema se i da otvori “Lohan ostrvo”. Povremeno glumi, ali je slava odavno prošla iako joj je tek 31.


Čarli Šin

Sin Martina Šina stekao je slavu osamdesetih, godina kada je dobio glavne uloge u filmovima ”Vod” i ”Wall Street”. Uslijedilo je mnogo manje kvalitetnih, ali jednako popularnih uloga, dok je Šin prigrlio reputaciju ženskaroša koji žestoko partija. Iako je kvalitet njegovih uloga opao, i dalje je zarađivao mnogo novca.

Nakratko je sredio život, nakon što se vjenčao sa Deniz Ričards i osnovao porodicu, nakon čega su uslijedili stabilni glumački angažmani na serijama ”Spin City” i ”Dva i po muškarca”, što mu je donosilo stabilan prihod dugi niz godina. Međutim, i to je imalo rok trajanja, jer je došlo do nesuglasica između njega i glavnog i odgovornog ove serije, Čaka Lora, zbog glumčevog neprimjerenog ponašanja te korištenja droga i alkohola tokom snimanja. Ovo je dovelo do medijskog cirkusa, koji je rezultirao Šinovim otkazom.

Zbog velike popularnosti na internetu, glumcu je uspjelo da dogovori sopstvenu seriju ”Bez ljutnje, molim”, koja nije uživala uspjeh serije ”Dva i po muškarca”, te je otkazana nakon dvije sezone.

Miki Rurk

Ovo je neobičan primjer. Tokom osamdesetih godina, Miki Rurk (Mickey Rourke) je bio veoma tražen glumac, što zbog dobrog fizičkog izgleda, što zbog glumačkog talenta i autentične ulične žilavosti.

Kritičari su ga obožavali u filmovima poput ”Anđeoskog srca”, ”9 i po’ sedmica” i ”Ulične škole”, ali je ubrzo sve krenulo po zlu. Reputacija verbalno nasilnog i generalno neugodnog saradnika ga je dovela na crnu listu industrije. Zbog nemogućnosti da nađe angažman, okrenuo se boksu radi zarade. Ovo je uništilo njegov prijatan fizički izgled, a pokušaji da sve popravi nizom jeftinih plastičnih operacija su samo pogoršali stvar.

Tokom 1997. godine je pokušao da se vrati u industriju, ali bezuspješno. Još jedan pokušaj je uslijedio 2008. godine, filmom ”Rvač”, a ispostavilo se da je upravo ovu ulogu čekao. Odlične kritike koje je dobio za svoj performans osigurale su mu ulogu zlikovca u drugom dijelu ”Iron Man”, ali je i ova prilika uzalud potrošena, jer je negativno pričao protiv ekipe tokom promocije filma, zbog čega su druge ponude izostale u narednom periodu.

Danas se više priča o njegovom stilu, izgledu i psima nego o karijeri glumca.

Brus Vilis

Brus Vilis (Bruce Willis) je tokom osamdesetih bio dio elite akcionih filmova. Igrao je uloge sa kojima su se poistovjećivali mnogi, a kada je akcioni žanr izgubio na važnosti, održao se relevantnim saradnjama sa novim i zanimljivim režiserima.

Stvari su se naglo promijenile oko 2010. godine, kada je sarađivao sa kolegom iz Džerzija, Kevinom Smitom , na filmu ”Profesionalci u akciji”. Smit je ovo iskustvo opisao mnogim kreativnim terminima, od kojih nijedan nije bio pozitivan. Budući i da je Smit poznat po problematičnosti, Vilis je nastavio sa odličnim ulogama u filmovima Rajana Džonsona i Vesa Andersona.

Nažalost, tu su i stale uloge vrijedne pažnje.

Šaja Labaf

Karijera Šaje Labafa (Shia LaBeouf) je fascinantan krivudav put. Krenuo je rano, kao dopadljivi Diznijev dječak, a brzo se vinuo do energičnog glavnog glumca, kada ga je Stiven Spilberg uzeo pod svoje krilo, dajući mu bitne uloge u nekoliko blokbastera. Međutim, industrija ga je brzo obeshrabrila, što je rezultiralo početkom ispoljavanja bizarnog ponašanja.

Samo neki od njegovih ispada uključuju opijanje rakijom sumnjivog kvaliteta na setu i iniciranje tuče sa Tomom Hardijem, kao i iritiranje čitave ekipe filma ”Fury” lošom ličnom higijenom (nije se tuširao u periodima od nekoliko mjeseci).

Sve ovo bi možda bilo zanemareno da njegovo ponašanje, kada nije na snimanjima, nije bilo gore – inicirao je nekolicinu tuča u pijanom stanju i uhapšen je u više navrata.

Najskorija uloga u filmu ”Američka draga” mu je donijela dobre kritike i vratila mu nešto stare slave, ali to nije bilo dovoljno da se u industriji zaboravi njegovo prijašnje ponašanje.

Val Kilmer

Zlatni dečko osamdesetih je bio Val Kilmer. Iako je bilo poznato da se ponaša ekscentrično i na granici zlog, bilo je više faktora zbog kojih je to ponašanje tolerisano, a to je prvenstveno bio njegov prijatan fizički izgled, koji je privlačio publiku. Takođe, njegov glumački talenat je stajao rame uz rame sa tim površnim osobinama, a ulogama poput one u filmu “Top Gun” pokazao je da može biti i harizmatičan kada to zatreba. Baš na vrhuncu karijere je njegova, dotad špekulisana bahatost dosegla vrhunac.

Na legendarno problematičnom snimanju “Ostrva doktora Moroa”, zbog njegovog zlostavljanja je otpušten prvobitni režiser Ričard Stenli. U kasnijim izvještajima je navedeno da je člana ekipe opržio cigaretom bez ikakvog razloga. Nakon ovog filma je odigrao još nekoliko značajnih uloga, od kojih je jedna i uloga Betmena, sve dok ljudi u industriji nisu prestali da tolerišu njegovo negativno ponašanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.