FILM I TV

Andrija Jarak: Sve dok se možeš voziti 500 kilometara na mjesto događaja, u igri si

E. SKENDEROVIĆ

3.2.2018


Andrija Jarak vrsni je hrvatski reporter i jedno od zaštitnih lica Nove TV. Skoro 25 godina karijere zahtijeva mnogo odricanja, rada i truda, a biti jasan, kratak i aktuelan, kazao nam je Jarak, najteži je zadatak svakog novinara i reportera.

Moja putovanja

U razgovoru za „Dnevni avaz“ prisjetio se svog prvoj javljanja uživo te otkrio kada se našao u opasnosti tokom izvještavanja.

- Iza mene je 25 godina kiše, leda, sunca i snijega, autocesta i lokalnih puteva, aerodroma i hotela, hapšenja, čekanja ispred zatvora i sudova, izbora, izvanrednih izbora i parlamentarnih kriza. Tu su i hapšenja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, pad Ivice Todorića i ''Agrokora'', suđenja za ratne zločine u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Hagu, ali i godišnjice u Vukovaru i Srebrenici, koje su donosile susrete s ljudima koji su sve izgubili i koji se više ničemu ne nadaju. To je samo dio mojih putovanja iz kojih se lako može iščitati koliko je rada, truda i odricanja uloženo. I, naravno, vremena - kaže Jarak.

Teško je, dodaje, prenijeti gledaocima pravovremene informacije u vrlo kratkom trajanju javljanja uživo.

- Naprimjer, teško je biti u sudnici cijeli dan i onda gledaocima u dvije ili tri minute prepričati nešto što je trajalo satima, i to jednostavnim rječnikom, tako da svima sve bude jasno. No, s vremenom složiš listu prioriteta u glavi i procijeniš kojih je to tri ili pet ključnih stvari koje moraš reći u javljanju - pojašnjava Jarak.

Bilo je, priznaje, i neugodnih situacija u kojima se našao tokom izvještavanja. No, ništa toliko opasno da bi se njegova ljubav prema novinarstvu ugasila.

Strast je još tu

- Problem mogu biti, naprimjer, masovna okupljanja na kojima postoje ljudi koji žele izazvati incident, a novinari su u pravilu najlakša meta. Ali ne treba to posebno naglašavati. Ako pratiš crnu hroniku, moraš to uračunati kao dio posla i naučiti živjeti s tim - kaže Jarak.

Iako je iza njega 20 godina reporterskog posla, mjesta zasićenju, kaže, nema.

- Novinarstvo za mene nije posao, nego način života. Sve dok možeš sjesti u auto i voziti se 500 kilometara na mjesto događaja, u igri si. To je znak da je strast još tu i, dokle god je tako, znači da nema zasićenja. Nadam se da će potrajati - iskren je Jarak.

Šta mi je rekao Dino Merlin

- Jednom mi je moj dragi prijatelj Dino Merlin rekao da svaki čovjek mora destilirati mozak. Osvježiti organizam i ostaviti iza sebe sve što ga zamara. Napraviti „reset“ i krenuti ispočetka. Svako ima svoj način kako to postići, a moja oaza je porodica - troje djece i supruga Ivana. Gdje god odem s njima, to je odmor, bilo u rodnom Dubrovniku ili mom dragom Sarajevu, u kojem sam kao kod kuće - priznaje Jarak.

Bilo me strah

Katastrofalni požari na Korčuli prije 20 godina, otkriva nam, njegovo su prvo reportersko javljanje.

- Sjećam se da su me tada zvali iz Zagreba i rekli: „Večeras imaš javljanje u Dnevniku.“ Trema je bila blaga riječ tada, hodao sam cijelo popodne i stvarno me bilo strah. Na kraju je sve, naravno, dobro završilo - prisjeća se Jarak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.