FILM I TV

Smrt Natali Vud nije nesretan slučaj?

(E. SKENDEROVIĆ)

3.2.2018

Iako je prošlo 36 godina od smrti glumice Natali Vud (Natalie Wood), policija je ponovo otvorila istragu o tom nikad razjašnjenom događaju, za koji je, prema pisanju stranih medija, glavni osumnjičeni njen suprug Robert Vagner (Wagner).


Vijest o istrazi objavio je poručnik Džon Korina (John Corina) iz ureda šerifa okruga Los Anđeles u novom CBS-ovom dokumentarcu o smrti slavne glumice.


Gumeni čamac


- Istražujemo taj slučaj šest godina i mislim da je Vagner istražiteljima najzanimljiviji u tom pogledu. Znamo da je on bio posljednja osoba s Natali prije nego što je nestala - izjavio je Korina.


Vagneru je danas 87 godina i u braku je s glumicom Džil Sent Džon (Jill St. John), a navode o novoj istrazi još nije komentirao.


Vud je imala 43 godine kada je umrla 29. novembra 1981., nakon pijanke i svađe na brodu na kojem je bila sa suprugom Robertom i Kristoferom Vokenom (Christopher Walken), s kojim je u to vrijeme snimala naučnofantastični film "Brejnstorm".  


Utopila se nedaleko od otoka Katalina kod Kalifornije. Vagner je tvrdio da je njena smrt posljedica tragične nesreće. Prema njegovoj verziji priče, nakon svađe Natali je sjela u gumeni čamac i više je nije vidio.


Istražitelji su tada zaključili da govori istinu i zatvorili su istragu.


Ogrebotine po čelu


Takav scenarij, međutim, potpuno negira sestra slavne glumice Lana Vud, koja tvrdi da se Natali smrtno plašila vode i da takvo nešto nikad ne bi pokušala. Nakon njene i izjave kapetana broda Denisa Daverna istraga je ponovo otvorena 2011. godine. Obdukcija je pokazala da je Natali imala ogrebotine po čelu. Njena sestra oduvijek je vjerovala da je Vagner kriv, zbog čega su joj njegovi fanovi prijetili.


- Mislim da nije rekao sve detalje o toj večeri. Svako malo mijenja svoju priču. Njegova verzija događaja ne slaže se s ostalima - kazao je Korina.


Robert Vagner je nakon ženine smrti preuzeo brigu o njihovoj kćerki Nataši.


Crtice iz biografije


Natali Vud rođena je 20. jula 1938. godine u San Francisku u porodici ruskih imigranata kao Natalija Nikolajevna Zakarenko. Sa nepunih 17 godina snimila je već 18 filmova, a prvu veliku ulogu dobila je u slavnoj drami "Buntovnik bez razloga" 1955., nakon čega su uslijedile uloge u filmovima "Tragači", "Priča sa zapadne strane", "Sjaj u travi", "Ljubav sa pravim strancem"...


S Vagnerom je bila u braku devet godina. Oboma je to bio treći brak.


Kobni propisi


– Natali Vud je ubijena! – kategorički je izjavio 2016. godine patolog Tomas Noguči (Thomas Noguchi), koji je 1981. pregledao tijelo glumice.


Tada je tvrdio da je njena smrt posljedica nesretnog slučaja, a danas priznaje da je napravio kobne propuste jer nije analizirao uzorke tkiva ispod njenih noktiju. Da jeste, bilo bi jasno da se Natali od nekog branila i da je ubijena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.