FILM I TV

Animiranim filmom "Ostrvo pasa" Vesa Andersona otvoreno 68. "Berlinale"

AFP

Srna

15.2.2018

Projekcijom animiranog filma "Ostrvo pasa" američkog reditelja Vesa Andersona večeras je svečano otvoreno 68. izdanje Međunarodnog filmskog festivala "Berlinale".

Na ovom popularnom međunarodnom filmskom festivalu će do 25. februara biti prikazano čak 400 novih filmskih naslova. 

Anderson je 2014. godine, također, otvorio ovaj festival ekscentričnim filmom "Grand Budapest hotel", koji je kasnije osvojio četiri "Oskara".

"Ostrvo pasa" jedan je od 19 filmova koji se takmiče za prestižne nagrade "Zlatni" i "Srebrni medvjed". Nagrade će biti dodijeljene 24. februara.  

Na 68. izdanju festivala, poznatom po filmovima snažne političke poruke, biće prikazani, između ostalih, iranski film "Svinja" o reditelju na "crnoj listi", kao i film "U-juli 22", o masakru 2011. godine mladih ljudi čiji je vinovnik Anders Brejvik na jednom norveškom otoku.

Među drugim filmovima tu su komedija "Damsel" sa Robertom Patisinom, "Tranzit" - njemački film o muškarcu koji bježi iz Francuske nakon nacističke okupacije i "Dovlatov", koji prikazuje život ruskog pisca Sergeja Dovlatova. 

Žiri je ove godine predvođen njemačkim rediteljem Tomom Tikverom (Tykwer), poznatom po filmu "Trči, Lola, trči" iz 1998. godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.