FILM I TV

Skokić: Prezentirat ćemo realnu sliku stanja u državi

F. MUSTAFIĆ

16.2.2018

Umjesto vrlo gledane emisije „U škripcu“, na programu TV Alfe od 19. februara gledaoci će imati priliku pratiti novi politički magazin „Acta“ urednice i voditeljice Ljiljane Skokić. Nova emisija obrađivat će domaće političke teme, a gosti u studiju analizirat će najaktuelnija dešavanja.

Puls gledalaca

Kako je istakla Skokić, „Acta“ ustvari predstavlja osvježenje emisije „U škripcu“, čija je ona, također, bila urednica i voditeljica.

- Emisija „U škripcu“ emitirana je proteklih šest godina svakog ponedjeljka u 21 sat. Ispitivali smo puls gledalaca, analizirali efekte i zajednički zaključak uređivačkog kolegija, uprkos velikoj gledanosti emisije, bio je da ona treba osvježenje. Počeli smo s projektom koji je zahtijevao duže vrijeme priprema - kaže Skokić.

Za potrebe „Acte“ izrađen je i novi studio.

- Ne treba zaboraviti da smo u izbornoj godini i da gledaoci, više nego ikada, zaslužuju da im vlast kojoj su ukazali povjerenje podnese izvještaj za protekli period. Nažalost, rijetki smiju prikazati realnu sliku stanja u državi, jer uglavnom nije onako kako izgleda. Neke „krizne situacije“ se fabriciraju ispred kamera, stvaraju se prividna neslaganja i javnost se dezavuira. Ova emisija je ustvari odgovor na sve to - otkriva Skokić.

Društvene mreže

Prema njenim riječima, cilj „Acte“ bit će iskorak iz ustaljenih izvještavanja i prezentiranja u emisijama ovakvog tipa.

- Pitat ćemo konkretno i tražiti konkretne odgovore, svi oni koji to izbjegnu, dovoljno će reći o sebi. Gledaoci će imati priliku putem društvenih mreža komentirati i pitati te na taj način učestvovati u realizaciji emisije.

Neki od predstavnika vlasti, nažalost, sigurno se neće naći u novoj emisiji. Ne zato što neće biti pozvani, nego veliki broj njih ne želi govoriti za medije koji ne pristaju na dogovor o pitanjima i ne podliježu njihovim pritiscima. Ipak, gledaoci neće biti uskraćeni za prezentacije njihovih rezultata niti javnog komentara, pohvale ili kritike - zaključuje Skokić.


Ona obećava i da će cijeli tim emisije raditi odgovorno i profesionalno, budući da ovakav pristup političkoj svakodnevici nedostaje na domaćim televizijskim stanicama.

„Djela, ne riječi“

Skokić nam je i objasnila kako je nova emisija dobila ime.

- U neformalnoj konverzaciji u redakciji razmjenjivali smo mišljenja o svakodnevnim turbulencijama na bh. političkoj sceni. U jednom trenutku svi su se složili da u 2018. treba konstantno ukazivati na ono što predstavnici vlasti jesu ili nisu uradili, dakle - „djela, ne riječi“. Tako se od latinske poslovice „Acta, non verba“ naziv prosto nametnuo - kaže Skokić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.