FILM I TV

Miran Karić, kuhar na Hayat TV-u: Kutlaču kod kuće prepuštam supruzi

Karić: Ko radi u kuhinji, stalno je gladan

F. MUSTAFIĆ

17.2.2018


Zanimljivije, zdrave i inovativne recepte s gledaocima Hayat TV-a u emisiji „Domaća kuhinja“ od ponedjeljka do četvrtka priprema kuhar Miran Karić. Ovaj mladi Zeničanin pobjednik je prve sezone Hayatovog kulinarskog šoua „Super recept“.


U spremanje hrane, kako kaže, zaljubio se pomažući svojoj mami, a, iako je studirao novinarstvo, ipak je odlučio da je pripremanje jela posao kojim se želi baviti.

Dašak modernoga

- Još od djetinjstva vrtio sam se po kuhinji uz mamu i uvijek mi je bilo zanimljivo kako od naizgled običnih i nespojivih namirnica nastane nešto ukusno. Vremenom sam se zaljubio u jednostavnost, a, opet, i kompleksnost kulinarstva i beskonačno istraživanje i učenje, samim tim i usavršavanje. Otuda i ljubav prema kuhinji kroz kreativnost i ljepotu svakog jela i tanjira - kaže Karić.

Kako nam je kazao, još nije naišao na jelo koje ne bi smio napraviti, a za kompleksnije stvari duže se i studioznije priprema.

- Nasreću, nisam još naišao na jelo koje ne bih smio napraviti, ali naravno da postoje tehnike i načini koje svaki kuhar mora savladati. Potrebno je samo vremena, dosta strpljenja i volje za učenjem novih stvari, a ponajviše ljubavi prema ovome poslu - ističe Karić.

Gledaocima svakodnevno nudi zdrav i jednostavan recept, koji svaka domaćica brzo može pripremiti, a u kuhinji ga najviše privlače tradicionalna jela obojena modernim.

- Najviše volim da se posvetim morskim specijalitetima i mediteranskoj kuhinji, ali ne bježim ni od čega posebno. Volim da uzimam tradicionalne recepte i mijenjam ih uz dašak modernog kulinarstva - govori Karić.

Kod kuće, kako kaže, jede ono što mu supruga pripremi.

- Nažalost, moram da priznam da, s obzirom na sve obaveze koje imam u kuhinji i na TV-u, nemam baš previše vremena, tako da kutlaču kod kuće prepuštam supruzi. Ipak, s vremena na vrijeme, ponekad i za svoju dušu, i ja skuham ponešto - govori nam Miran.

Brz tempo

Karić je zagovornik zdrave ishrane. Međutim, zbog brzog tempa života, često konzumira i onu manje zdravu hranu.

- Kada radite u kuhinji, nasuprot vjerovanju da stalno jedete, vi ste u principu skoro uvijek gladni. U ovome poslu svakodnevno morate probati na desetine različitih jela, tako da ne jedete kompletne obroke - govori Karić.

Uvjeriti drugove da počnu kuhati

Kaže i da su brojne poznate ličnosti imale priliku probati njegove specijalitete, a kada je riječ o tome ko bolje kuha, muškarci ili žene, smatra da to ne treba generalizirati.

- Posljednjih godina sve je više muškaraca u kuhinji. Posebno mi je drago kad uspijem uvjeriti neke svoje drugove da počnu kuhati, jer je mnogo teže uvesti muškarca u kuhinju kući nego u poslu - kaže Karić.

 Moja oaza mira

- Volim da putujem i samim tim upoznajem kulture i nove kuhinje. Volim da provodim vrijeme sa svojom porodicom i kćerkicom. Oni su moja oaza mira - naglašava Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.