FILM I TV

Zabavne činjenice o romantičnim komedijama koje sigurno niste znali

Promo

CdM

22.2.2018

Pročitajte neke od najzanimljivijih činjenica o kultnim romantičnim komedijama koje su nas inspirisale da vjerujemo u ljubav.

Zgodna žena

Originalni scenario za ovaj film, koji je bio nazvan ''3000'', nije podrazumijevao ljubavnu priču. Prvobitan scenario nije imao sretan kraj, a govorio je o zaljubljenom paru koji je proveo sedam dana zajedno, ali su ih životne okolnosti natjerale da se njihov odnos završi u suzama bez ikakve nade da kasnije opet budu zajedno.


Doručak kod Tifanija

Truman Kapoti (Capote) koji je napisao roman ''Doručak kod Tifanija'', izričito je zahtijevao da u filmskoj adaptaciji njegovog djela, glavnu ulogu igra Merilin Monro (Marilyn Monroe). Producenti ga nisu poslušali i angažirali su Odri Hepbern (Audrey Hepburn). Kada je saznao za ovu odluku, Kapoti je smatrao da je nasamaren i da je njegovo djelo u potpunosti uništeno. Desilo se upravo suprotno, jer ''Doručak kod Tifanija'' se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena.


Kada je Hari sreo Sali

Kada se režiser Rob Rajner (Reiner), početkom osamdesetih razveo, ubrzo je upoznao scenaristicu Noru Efron (Ephron). Zaljubili su se, a njihov odnos ih je inspirirao da snime film ''Kada je Hari sreo Sali''. Rob je režirao, dok je Nora napisala scenario, baziran na njihovoj ljubavnoj priči.


U stvari ljubav 

Snimci sa aerodroma Hitrou, na početku i na kraju filma su zapravo snimci običnih ljudi. Režiser Ričard Kurtis (Richard Curtis) je sedmicama skrivenom kamerom snimao scene kada se voljene osobe rastaju ili dočekuju. Želio je da prikaže iskrene emocije kod ljudi. Ono što mu je predstavljalo problem je to što su njegovi kamermani morali kasnije da jure ljude po aerodromu kako bi ih pitali za dozvolu da mogu da ih ubace u film.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.