Jelica Sretenović "Koka": Žurila sam da postanem glumica

Blic.rs
26.02.2018 11:02

Foto: ( Instagram)

Godine profesionalnog rada u pozorištu i ispred kamera su iza nje. Ostvarila se u brojnim serijama- kao Koka u “Boljem životu”, “Srećnim ljudima” kao Ljubičica Mitrović.

Obilježila je jednu epohu jugoslovenske kinematografije, a njen život satkan je iz onih lijepih, ali teških životnih trenutka. 

Jelica Sretenović rođena je 3. marta 1954. godine u Beogradu. Dijete tada građanske porodice, jako rano ostaje bez oca, jer se njeni roditelji razvode. Sa svega tri godine cijelu brigu o njoj preuzima majka Anđelka. S ocem Trifunom gubi svaki kontakt, ali nikada u javnosti mu nije zamjerala što ih je ostavio, već je uvijek govorila kako on ima posebno mjesto u njenom srcu i da je bio “veliki mangup sa Crvenog krsta”. Veliku ulogu u njenom odrastanju imale su baka Zorka i tetka Mirjana.

  • ( Printscreen)
    ( Printscreen)

Kao djevojčica postaje član dječijeg dramskog studija Radio Beograda, gdje joj časove drži Bata Miladinović. Odmah dobiva da glumi u nekoliko televizijskih projekata, te se tako pojavljuje u emisiji “Dobro večer, djeco”. Pošto je vidjela da se a kamerom odlično druži, odlučuje da započne studije glume. U historiji Fakulteta dramskih umjetnosti ostaje upamćena kao najmlađa studentica, jer je fakultet upisala sa svega 16 godina, poslije završene druge godine srednje škole. Te 1970. godine klasu prima profesor Predrag Bajčetić, a zajedno sa njom na klasi su bile Tanja Bošković, Gorica Popović, Milan Štrljić i mnogi drugi.

- Mnogo sam žurila da postanem glumica, to mi je bila najveća želja, otkada znam za sebe. Imala sam jasan cilj ka kome sam išla i uvijek gledala da to bude moj izbor - rekla je jednom prilikom Jelica.

Tokom studija upoznaje advokata Miloša Mišu Sretenovića, jednog od osnivača Univerzitetskog kliničkog centra i to postaje ljubav za cijeli život. Tokom studija, sa svega 19 godina odlučuje da se uda za Mišu, početkom godine se vjenčavaju, da bi u aprilu rodila kćerku Anu, a već u maju diplomirala glumu. Zna da kaže da je ovo najuspješnija godina u njenom životu jer je za svega nekoliko mjeseci uspjela da se ostvari na polju karijere, ali i privatnom.

Profesionalnu karijeru započinje na kraju studija, kao što je to običaj tada bio za glumce. Prva uloga je bila u seriji “Žive veze”, poslije toga uloga u filmovima “Tesna koža”, a najupečatljiviji je bio lik Koke iz serijala “Bolji život” koja joj je dala regionalnu popularnost. Neki je i danas oslovljavaju tim imenom.

Najveća životna tragedija dešava joj se kada joj 1999. godine umire suprug od posljedica srčanog udara. Preminuo je tačno na 25 godina njihovog braka i zajedničkog života, što je glumicu posebno slomilo. U javnosti kada su je pitali za supruga, uvijek ga je opisivala kao dominantnog muškarca sa kojim je imala ravnopravan odnos. Veliku podršku da izađe kao pobjednik iz ovog životnog razdoblja pružio joj je reditelj Zdravko Šotra koji joj je u tom periodu dodijelio ulogu Kaliope, u čuvenoj adaptaciji romana “Zona Zanfirova”. To je ujedno bio i njen povratak u svijet glume.

- Ne vrijedi ni razmišljati o tome da li bih se udala po drugi put jer to dođe ili ne dođe, a za sada se u mom životu još nije pojavio pravi muškarac. Voljela bih ipak da ne budem sama jer to na kraju nije ni prirodno. Bit će šta će biti, a ja tu ne mogu ništa. Mada kažu: Ono što silno želiš, to se i ostvari, a ja to očigledno nisam dovoljno snažno poželjela. Ali ima još vremena - ispričala je ova vrsna glumica.

  • ( Instagram)
    ( Instagram)

Iz braka sa Milošem ima dvije kćerke, Anu i Olju. Olja je jedanaest godina mlađa od svoje starije sestre. Svaka na svoj način ima dar za glumom, ali se ne bave time, već isključivo rade svoj posao.

-Ne volim da se vraćam u prošlost, a ne volim mnogo ni da razmišljam o budućnosti. Ja sam čovjek trenutka i volim da živim sada pa ne volim da gledam čak ni fotografije. Moja starija kćerka Ana odavno živi u Švedskoj sa porodicom, a mlađa Olja još je sa mnom, ali sa tendencijom da se osamostali. Priznajem da sam pomalo uplašena zato što mi godi da živimo zajedno, iako shvatam da dolazi vrijeme kada će se i Olja odvojiti i krenuti svojim putem. Svjesna sam toga i lagano se pripremam za taj trenutak. Najvažnije mi je da su obje kćerke zadovoljne jer je onda i meni dobro - izjavila je jednom prilikom Jelica.

Od javnosti nikada nije krila da su se nakon smrti supruga neki muškarci, kako ih je nazivala, pojavljivali u njenom životu, međutim ni jedan nije mogao da zamijeni supruga Mišu. Zanimljiva stvar jeste da je uvijek bila slobodan umjetnik i da nikada nije pripadala nijednom pozorištu, već je da je posao uglavnom nalazila na televiziji i filmu.

- Čini mi se da bih pored glume, trabalo da imam i neki biznis, što znači da imam višak energije. Voljela bih da otvorim kafanicu po uzoru na one gdje se ljudi lijepo druže, hrane i slušaju muziku - izjavila je jednom prilikom glumica, piše "Blic".

Oglasi

NA VRH