FILM I TV

Sve spremno za dodjelu Oskara, dok svi bruje samo o dvije sramotne stvari

Index.hr

4.3.2018

Holivud se uveliko priprema za dodjelu Oskara u sjeni afere "Weinstein". Akademija filmske umjetnosti i nauke koja dodjeljuje prestižne kipove, pod pritiskom je gafa s prošlogodišnje svečanosti, kada je zabunom film "La La Land" proglašen najboljim - umjesto "Mjesečine".

Jubilarnu 90. svečanost dodjele nagrada i ove će godine, drugi put zaredom, voditi američki komičar Đimi Kimel (Jimmy Kimmel).

- Nikada nije bilo toliko neizvjesnosti u utrci za najbolji film. Rekao bih da su četiri ozbiljna kandidata za ovogodišnjeg Oskara u toj kategoriji - kaže za časopis "Variety" Tim Grej (Gray), jedna od odgovornih osoba za dodjelu prestižnih nagrada.

Prema pisanju specijalizirane internetske stranice Goldderby.com, ovogodišnji favorit je film "Tri plakata izvan grada". Ima sedam nominacija, među kojima i onu za najbolju glavnu žensku ulogu koju je ostvarila Frences MekDorman (Frances McDormand) te za najbolju sporednu mušku, gdje je nominiran Sem Rokvel (Sam Rockwell).

Osim nje, u kategoriji najboljih ženskih uloga nominirane su Seli Houkins (Sally Hawkins) u "Obliku vode", Mergot Robi (Margot Robbie) za ulogu u filmu "Ja, Tonya", Seori Ronan (Saoirse) za "Lady Bird" i Meril Strip (Meryl Streep) za ulogu u filmu "Novine".

Velika konkurencija filmu "Tri plakata izvan grada" je SF film reditelja Žilerma del Tora (Guillerm) "Oblik vode", koji je prikupio najviše, čak 13 nominacija.

"Tri plakata izvan grada" osvojio je Zlatni globus za najbolju dramu, a komična drama "Lady Bird" za najbolju komediju ili mjuzikl, dok je "Oblik vode" slavio na dodjeli nagrada kritičara.

Del Toro, reditelj filma koji je pobijedio na Venecijanskom filmskom festivalu, nagrađen je za režiju i na dodjeli Zlatnih globusa, a dobio je i priznanje kritičara. Film govori o ljubavi nijeme žene i neobičnog stvorenja. Kritičari kažu da je ova romantična i neobična fantazija nešto potpuno novo u filmskoj industriji.

Veliku mu konkurenciju predstavlja film "Dunkirk", drama rađena po povijesnom događaju s osam nominacija. Filmska priča govori o problemima s kojima se susreću savezničke snage koje su na uskom pojasu uz more opkolili nacisti 1940. godine.

Posebnu pažnju ove godine privlači neprepoznatljivi Geri Oldman (Gary) u ulozi Vinstona Čerčila (Winstona Churchilla). Za ulogu u povijesnoj drami "Darkest Hour", za koju je već osvojio Zlatni globus i Baftu, nominiran je i za najboljega glavnog glumca.

Nominaciju za najbolju mušku ulogu zaslužio je i francusko-britanski glumac, dvadesetdvogodišnji Timoti Kalamet (Timothee Chalamet), glavni glumac u romantičnoj drami "Skrivena ljubav", a konkurencija će mu biti i trostruki oskarovac Denijel Dej Luis (Daniel Day-Lewis) s glavnom ulogom u povijesnoj drami "Phantom Thread". On tvrdi mu je to posljednji film u karijeri.

Tim Grej kaže kako bi u Kimelovom uvodnom dijelu moglo biti puno političkih konotacija te dodaje da će laureati vrlo vjerovatno govoriti o pokretima "MeToo" i "Time's Up", pokrenutih protiv spolnog uznemiravanja.

Već je poznato da su dobitnici počasnih nagrada Akademije filmske umjetnosti i nauke  ove godine francuska rediteljica, scenaristica i producentica Egnes Varda (Agnes), američki reditelj, scenarist, producent, montažer i snimatelj Čarls Burne (Charles Burnett), kanadski glumac Donald Satrlend (Sutherland) i američki snimatelj Ouven Rozman (Owen Roizman). Dobitnik nagrade za posebna postignuća meksički je reditelj Alehandro Gonzalez Inaritu (Alejandro Inarritu) za instalaciju zamišljenu u virtuelnoj stvarnosti "Flesh and Sand". 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.