FILM I TV

Đelo Hadžiselimović: Vratio sam se svojoj prvoj ljubavi

Hadžiselimović: Ni nakon više od 40 godina nisam se umorio od televizije ( Cropix)

Razgovarao: F. MUSTAFIĆ

9.3.2018

Teško je naći osobu koja nije čula za Đelu Hadžiselimovića (68), čovjeka koji je od svog imena stvorio brend. Fraza na kraju svakog dokumentarca prikazanog na HRT-u „Odabrao Đelo Hadžiselimović“ postala je sinonim za kvalitetan televizijski program, a u javnosti se počela koristiti kada se opisuje dobar izbor ili kvalitetan proizvod.

Nagovor prijatelja

Iako je prije dvije i po godine otišao u zasluženu penziju, Hadžiselimović se nedavno vratio svojoj prvoj i jedinoj ljubavi - dokumentarnom filmu. Naime, ovaj Zagrepčanin, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, već pet mjeseci bira najzanimljivije dokumentarce za novi kanal Doku TV, koji je dio hrvatskog Discoveryja.

Hadžiselimović, koji u razgovoru za „Avaz“ otkriva šta će gledaoci imati priliku pogledati, zbog čega i u sedmoj deceniji ne može bez dokumentaraca te šta radi u Istri.  

- Na nagovor prijatelja prihvatio sam ponudu i, da tako kažem, vratio se iz penzije. Napravili smo novi TV kanal na kojem ćemo prikazivati najbolje svjetske i domaće dokumentarne filmove. Bit će tu i dosta premijera - kaže Hadžiselimović.

Ističe da su se trudili da program obogate emisijama koje, bez obzira na veliki broj TV kanala, nedostaju.

- Doku TV je zamišljen kao kablovski kanal koji će program upotpuniti emisijama koje nedostaju. Većina današnjih kanala koji imaju dokumentarni predznak napustila je klasične dokumentarce. Trudimo se da imamo najbolje filmove - ističe Hadžiselimović.

Veoma je sretan što su reakcije gledalaca pozitivne.

- Osim toga, 25 posto našeg programa je sinhronizirano, a uglavnom su to putopisi. Ne želimo da se ljudi umaraju čitanjem dok gledaju naš program, već nam je cilj da uživaju u krajolicima koje putopis nudi - govori Hadžiselimović.  

Ističe da će na programu Doku TV biti i odličnih muzičkih dokumentaraca, što konceptualnih što biografskih.  

- Bit će i dosta dokumentaraca posvećenih ekstremnim sportovima. Inače, želja nam je da uskoro prikažemo i „Hodoljublja“ Zuke Džumhura, jednog od najpoznatijih bh. putopisaca - dodaje.  

Gotovo 40 godina bavio se televizijom, na ovaj ili onaj način, a ipak kaže da se nije umorio.

- Prije dvije i po godine otišao sam u penziju. Kad su mi ponudili da se opet bavim dokumentarcima, koji su me pratili gotovo cijeli moj život, naravno da sam prihvatio - kaže Hadžiselimović.

Kada ne bira filmove, kaže da se bavi poljoprivredom.

- Posljednje godine uglavnom provodim u Istri. Brinem se o svojim maslinama i bademima. To me ispunjava, ali, hvala Bogu, imamo internet pa mogu pratiti šta se dešava u svijetu i okruženju - dodaje Hadžiselimović.

Autori iz Hercegovine

Kako kaže, u BiH ima dosta dobrih dokumentarista koji na festivalima gotovo redovno osvajaju nagrade.

- Kada kupujemo film, uglavnom pregovaramo s distribucijskim kućama, a ne s autorima. Međutim, ima odličnih autora, posebno u Hercegovini postoje vrhunski dokumentaristi - ističe Hadžiselimović.

Na kraju razgovora istakao je da se, osim javnih TV kuća, drugi baš i ne trude da prikažu dokumentarce.

Posao i zadovoljstvo

- Osim ovog posla s Doku TV-om, ovih dana zauzet sam i projektom o gastronomskim osobinama Istre. To me trenutno dosta ispunjava. Također, mogu se pohvaliti i da radim dosta drugih stvari. Tako je uvijek kod mene bilo, mnogo posla, što mi predstavlja i zadovoljstvo - rekao je Hadžiselimović.

Dolazak u Sarajevo je praznik

- Godinama već ne propuštam Sarajevo Film Festival, gdje uživam, naravno, u dokumentarcima. Nekad i mimo toga dođem, a svaki put kada dođem, to je za mene praznik jer naprosto volim taj grad - kazao je Hadžiselimović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.