INTERVJU

Voditeljica Maja Miralem otvoreno: Suprug često trpi zbog mog posla

Razgovarala: Edina BAKIĆ

23.3.2018



Maja Miralem, urednica, producentica i voditeljica na BHT 1, ubraja se među najveće profesionalce u svom poslu. Između brojnih angažmana već 10 godina s kolegom Dejanom Kukrićem uređuje i vodi emisiju „Konačno petak!“, zahvaljujući kojoj su oboje stekli veliku popularnost.

Nije bilo lako s Majom dogovoriti termin za intervju i fotografiranje, jer njen telefon nije prestajao zvoniti.

Odlična organizacija

- Imamo i dnevne uredničke smjene, koje se odnose na to da moraš biti odgovoran u realizaciji i režiji. Evo, danas (utorak, op. a.) uređujem kviz „Znaš li riječ“, koji vodi Milan Pavlović, pa nakon razgovora žurim u redakciju - pojašnjava nam Miralem, koja sa suprugom Gordanom ima sina Vanju.

 Kako stižete završiti sve obaveze?

- Malo mi je neprijatno govoriti o obavezama, s obzirom na to da znam žene koje imaju dvoje-troje djece i vrlo su uspješne u svojim poslovima. Onda, mi koje imamo jedno dijete možda i nemamo pravo da se žalimo. Živimo u generalno vrlo nezahvalnom vremenu, u kojem malo ko ima tačno definirano radno vrijeme. I ništa ne bi bilo moguće bez odlične organizacije i, naravno, pomoći. Uvijek ističem, dok su uz mene roditelji, ja sam sretna žena i samim tim mogu biti i dobra majka. Uvijek i bezrezervno mi pružaju podršku u odgoju sina Vanje. I meni i suprugu Vanja je centar svijeta i sve što radimo, radimo zbog njega. Svaki slobodan trenutak smo posvećeni jedni drugima. Ne mogu da se žalim niti se žalim i nisam tip osobe sklone kuknjavi. Vrlo sam sretna žena, ispunjena na svim poljima i nastojim maksimalno uživati u svemu - u porodici, poslu, istinskim prijateljima...

Desi li se možda nekad da ispašta porodica ili neko od kolega kada Vam nije dobar dan?

- Trudim se i nadam se da uspijevam u tome da se moje neraspoloženje ili stres ne odražavaju niti na poslu niti u kući. Mada, svjesna sam toga da svi mi ponekad donosimo privatne probleme na posao ili obrnuto, ali trudim se da sve to svodim na minimum. Zapravo, mnogo češće moj suprug trpi zbog posla. Vrlo često mu na kraju dana izbiflam sve situacije koje su mi se desile i onda tražim pomoć. Kada trebam savjet, na prvom mjestu je suprug čije su mi riječi, posebno u posljednje vrijeme, mnogo pomogle. Ali, s druge strane, i ja se trudim njega saslušati i pomoći ako mogu i mislim da je to sasvim normalno.

 Saradnici i kolege

 Vi i Dejan ste godinama uspješan tandem. Kad bi se desilo da Vam kažu da od sutra vodite emisiju s nekim drugim kolegom, kako biste reagirali?


- „Konačno petak!“ ne može biti s nekim drugim kolegom. Ova emisija u svom nazivu ima naša imena. Već deset godina tu emisiju zajedno uređujemo i vodimo, tako da ne bi bilo nikakvog smisla da se taj dio remeti. Mi smo zaštitna lica emisije, a vrlo često nas prepoznaju samo po njoj, iako smo i Dejan i ja, čak i odvojeno, radili brojne druge projekte. Ne kažem da neće doći vrijeme kada ćemo se morati razdvojiti, jer deset godina je dug period, i gledaocima treba ponuditi neki novi zabavni sadržaj. Ali sve dok emisija „Konačno petak!“ postoji u ovoj formi, vjerujem da ćemo je mi raditi skupa.

Kakvi ste kada se kamere ugase?

- Kako ispred kamera, tako i iza njih ja sam samo iskrena, posebno u izražavanju emocija. Smijem se i plačem kada imam potrebu za tim. Nisam osoba od usiljenih osmijeha niti od glume. Volim se smijati i zezati, a to najbolje znaju moji najbliži saradnici i kolege, i to sve zavisi od trenutka. Onog momenta kada vidim da sam u društvu koje očekuje neko neprirodno ponašanje i glumu, trudim se da što prije bježim.

U poslu ste veliki profesionalac. Mora li i privatno sve biti perfektno?

- Privatno sam ponekad i veći ''control freak“, mada u posljednje vrijeme samu sebe nerviram i pokušavam shvatiti da će mi život proći u nekim istinski nebitnim stvarima. Kako u poslovnom tako još više u privatnom životu, moraš imati partnera koji ima iste interese da bi ih ostvario. Jedini čovjek u mom životu koji ima više energije i koji je od veće organizacije jeste moj suprug, tako da kod nas ne postoji protraćeno vrijeme.

Grupni časovi u teretani


- Čekala sam i dočekala da se otvori teretana u mom komšiluku. To se desilo i, evo, natjerala sam se da idem. Ali, otkako su uvedeni ovi grupni časovi, postala sam potpuni fan teretane. Traju dovoljno dugo da isprazniš svu negativnu energiju i stres nakupljen tokom cijelog dana, a dovoljno kratko da taj trening možeš uklopiti u svoj svakodnevni prenatrpani dnevni raspored. 

 Pozivi zbog „storyja“

 U posljednje vrijeme ste često na društvenim mrežama...


- Da, i to su svi primijetili. Ne primijete ljudi mnogo pametnije stvari koje sam, valjda, uradila u proteklu godinu, ali zato, kada sam počela snimati te famozne „storyje“ na Instagramu, počeli su me oduševljeno zvati. Facebook je u mom životu prisutan već godinama i smatram da bilo ko ko se bavi ovim ili sličnim poslom, nažalost, ne može sebi priuštiti taj luksuz da nije prisutan na ovoj društvenoj mreži, jer upravo tu saznamo najviše aktuelnih stvari.

Upotrebu i prisustvo na društvenim mrežama treba znati dozirati. Dobre su dok je na njima smijeh i zezancija i dok nikoga ne boli glava od moje ili tvoje objave.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.