ZANIMLJIVO

Nakon 20 godina završeno snimanje filma "Čovjek koji je ubio Don Kihota"

Nezavisne novine

9.4.2018

Filmsko ostvarenje "Čovjek koji je ubio Don Kihota", čije snimanje je započeto davne 1998. godine, novim trejlerom najavljuje da će konačno biti predstavljeno publici na velikim platnima širom svijeta.

Nedavno je objavljen prvi trejler najavljenog filma, za koji je režisersku palicu preuzeo jedan od reditelja s posebnom karijerom Teri Gilian, koji je bio član legendarnih montipajtonovaca, a sa radom na novom filmu je unaprijed postavio veoma visoka očekivanja od strane publike, ali i kritike. 

Veliki reditelj već godinama je upleten u snimanje filma "Čovjek koji je ubio Don Kihota", međutim samo snimanje nikako nije dolazilo svom kraju. Konačno, prije gotovo godinu dana snimanje je završeno, a kako se čini, i postprodukcija se približila cilju. 

Sama produkcija filma otpočela je davne 1998. godine, kada je Giliam snimio "Strah i prezir u Las Vegasu". Taj film je jako podbacio na kino-blagajnama, ali ipak je reditelju omogućio da počne s radom na svom narednom filmu - "Čovjek koji je ubio Don Kihota". 

Glavni glumac trebalo je da bude tada tragično loš Džoni Dep (Johnny Depp), ali to nije najgore što se filmu dogodilo. Francuski glumac Žan Ročefort (Jean Rochefort), takođe u glavnoj ulozi, pretrpio je povredu kičme, a sam filmski set uništen je u poplavi. 

O cijeloj "komediji" i lošoj sreći koju je film imao tokom prvih pokušaja snimanja napravljen je i dokumentarni film "Lost in La Mancha". Uz te probleme, pojavile su se i druge pravne začkoljice vezane za ekranizaciju.

Ipak, s vremenom su svi problemi raščišćeni, pa je tako film snimljen i montiran, a publika je dobila napokon, poslije gotovo 20 godina čekanja, i prvi trejler. 

Kako je prošlo toliko vremena, kompletno je zamijenjena glumačka postava. Tako je umjesto Džonija Depa u igri glumac Adam Drajver (Driver). Glumac tumači ulogu Tobija Grisonija, direktora marketinga, koji slučajno otputuje u prošlost. U prošlosti upozna osobu koja tvrdi da je Don Kihot, kojeg tumači Džonatan Prajs (Jonathan Pryce). Dogodovštine tek tada zapravo počinju. Kao i inače kad je Giliam u igri, iznenađenje je ključni faktor u filmu.

Uz Drajvera i Prajsa, u filmu glume i Stilan Skarsgard (Stellan) te Olga Kiriljenko (Kurylenko, a kritičari ističu, koliko god film bio čudan, da se ipak čini da će publika prepoznati Gilianov poznati kvalitet. 

Datum premijere filma "Čovjek koji je ubio Don Kihota" još nije objavljen, a tvorci ističu da će biti uskoro poznat široj javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.