USPJESI

Priča o opsadi mi je veoma važna, preživio sam je

Pašić: Da nije bilo rata, ne bi bilo ni filma ( F. Fočo)

Piše: N. AJNADŽIĆ

13.4.2018

Svjetska distribucija filma „Scream for me Sarajevo“ počinje 17. aprila, a do 20. maja planirano je da ostvarenje bude prikazano širom svijeta. Specijalna projekcija upriličena je jučer u londonskom kinu „Vue West End“.

Idejni tvorac

Mnogi ga opisuju kao jedan od najvrednijih filmova koji se bavi temom opsade glavnog grada BiH, a prati događaje dolaska frontmena kultnog benda „Iron Maiden“ Brusa Dikinsona (Bruce Dickinson) i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994., kada je i održan koncert u BKC-u.

- Konačno počinje prikazivanje filma u kinima. Sada će šest godina kako smo ga počeli raditi. Uzbuđen sam, naravno. Film je već sada krenuo svojim putem. Reditelj Tarik Hodžić voli reći da film počinje živjeti svoj život – govori Jasenko Pašić, idejni tvorac filma.

Doduše, voli reći kako on nije idejni tvorac.

- Da nije bilo rata i da oni nisu bili dovoljno nenormalni da tada dođu u Sarajevo, ne bi bilo ni filma. Da Kris Dejl (Chris Dale) nije napisao priču „Scream for me Sarajevo“, onda je ja ne bih pročitao i ne bih napravio film – kazao je Pašić.

25. minuta

Ipak, koliko god Pašić volio „Iron Maiden“ i Dikinsona, kazao nam je da to nije priča o koncertu u gradu pod opsadom, već da je to film o Sarajevu, u kojem je održan koncert.

- Opsada Sarajeva mi je veoma važna, preživio sam je. Želio sam ispričati priču koja će komunicirati sa svima na svijetu. Jedan čovjek je rekao: „Konačno imam film koji ću ljudima na pitanja o Sarajevu samo dati i reći da pogledaju.“ To sam ja htio napraviti. Film koji će biti, a nadam se da jeste, dokument o Sarajevu kakvo smo imali tada i u tom duhu. Brus se prvi put spominje u 25. minuti filma. Do tada je to film o gradu, o raji iz Sarajeva, o dernecima pod opsadom, o svim tim ludilima koja su nam sada možda čudna – zaključuje Pašić.

  

Kako sam upoznao Brusa Dikinsona

- Do Brusa je bilo teško doći, ali smo uspjeli. Tada sam radio predstavu u Notingemu. „Iron Maiden“ slušam dugo tako da, kada je ušao čovjek kojeg si slušao 20 godina, ne možeš vjerovati da je to on. Razmišljao sam u fazonu „ja sam profesionalac, idemo razgovarati o filmu“. I od tada je sve krenulo – prisjetio se Pašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.