INTERVJU

Sretna sam što Moamera Kasumovića mogu zvati bratom

Šulentić: Ne smatram se posebno lijepom ( Krasnodar Peršun)

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ

13.4.2018

Iva Šulentić na HRT-u 2 vodi muzičku emisiju “Garaža”, koju gledaoci mogu pratiti nedjeljom u 19.25 sati. 

U emisiji je ugostila neke od najpopularnijih muzičara i bendova iz regiona, uključujući i bh. grupu “Dubioza kolektiv”. Šulentić je u otvorenom intervjuu za “Dnevni avaz” govorila o “Garaži”, pripremanju emisije, braku s Igorom Mikloušićem, za kojeg se udala prije godinu i po, ali se osvrnula i na saradnju s bh. glumcima u hit seriji “Lud, zbunjen, normalan”, u kojoj se pojavila u nekoliko epizoda.

Vrijedna ekipa

- “Garaža” ulazi u 10. sezonu emitiranja i drago nam je da su nas gledaoci prepoznali. HRT ima dugu historiju muzičkih emisija i mnoge, danas velike zvijezde imale su prve nastupe upravo u našim studijima. U “Garažu” nam vole doći i mladi muzičari i oni etablirani. Jedinstvena je po formatu, svira se uživo i naglasak je na muzici. U emisijama koje slijede, gostovat će “Mayales”, Boris Štoka, “Antentat” i mnogi drugi - govori Šulentić.

Ugostili ste brojne muzičare, bendove... Kome ste se posebno radovali?

- Radujem se svima, jer neke upoznajem tek u studiju, a neke pratim već godinama, ali bih izdvojila 300. emisiju, specijalku u kojoj smo ugostili “Psihomodo pop”. Snimanje je bilo divno, svirali su genijalno, kao i uvijek, ali je najtužnija činjenica da je dan nakon emitiranja emisije, kad smo svi razmijenili poruke i smijali se, preminuo Tigran, veliki čovjek, prijatelj i bubnjar. Tuga pregolema.

Šta Vam je najdraže u emisiji?

- Na prvom mjestu su odlična muzika i vrhunski zvuk. Studio izgleda odlično, veoma mi je draga naša nova scenografija. Atraktivni su ekrani, platna i projekcije na golom zidu studija. Ekipa koja stoji iza projekta, na čelu s urednicom Snježanom Nožinić, usklađena je, profesionalna i vrijedna. Mislim da stvarno imamo odličnu emisiju, s rijetko visokim kvalitetom zvuka i produkcije općenito.

Možete li se zamisliti da radite u drugom programu, poput informativnog?

- Mogu, kako ne. Ponekad i u mozaičnim emisijama imamo priče informativnog karaktera. Trenutno se, ipak, bolje osjećam u nečemu što gledaoce može opustiti, nasmijati i zabaviti pa neka me tu.

Publika u BiH posebno Vas pamti iz serije "Lud, zbunjen, normalan". Biste li opet pristali na saradnju s bh. glumcima?

- Apsolutno! Snimanje LZN-a jedan mi je od ljepših perioda u životu. Stekla sam nove prijatelje, bila sam članica genijalne ekipe na setu i radila sam na seriji koja je draga tolikim ljudima. Često se čujem s Elmirom Jukićem Jukom i Moamerom Kasumovićem Mukijem i sretna sam što ih mogu zvati svojom bosanskom braćom. Naravno da bih voljela opet s njima sarađivati!

Koliko je ljepota bitna u Vašem poslu?

- Ne smatram se posebno lijepom i uvijek mi je bilo bitnije dobro obaviti posao i odvesti emisiju, kako bi se reklo, po špagi nego se brinuti o tome kako izgledam. Iako, objektivno, izgled u ovom poslu može biti plus, jer smo, ipak, na ekranu pa je poželjno da smo barem malo dopadljivi publici. Odmaže li? Vjerovatno. Svi znamo za predrasude u kojima dobar izgled isključuje pamet. No, to je već druga tema, od koje se naježim pa nećemo o tome.

Kako najviše volite provoditi slobodno vrijeme?

- Putovati! Toliko obožavam putovanja da je to neopisivo. Samo bih negdje išla kad obaveze dopuste. Kad ne, onda se družim sa prijateljima, obilazimo koncerte, svirke, kazališta i kina, a kad dođem kući, standardno, serija, film ili knjiga. Divota. Jao, imam još nešto što obožavam, spavanje.

Zgodna prilika

Koliko Vam se život promijenio nakon braka?

- Nije nimalo. Imam burmu na prstu i to je to. Igor i ja smo godinama živjeli zajedno i odlučili smo da ostatak života provedemo skupa pa nam je vjenčanje bila zgodna prilika da okupimo drage ljude i napravimo dobar tulum, što smo i učinili!

Izjavili ste jednom prilikom da ste prava sretnica te da Vam se sve u životu posložilo. To i dalje stoji?

- Iskreno, ne sjećam se toga, ali neću poreći. Mislim da je život sastavljen od raznih faza, onih u kojima ne vidite kraj brigama, tu su faze nesigurnosti i strahova, a onda postoje i faze sreće, kad je čovjek zahvalan na svakom novom danu. Smatram se, generalno, sretnim čovjekom, iznimno sam zahvalna na svemu i nastojim s tim pogledom prolaziti kroz sve faze koje mi život donosi. Radim posao koji volim, imam divne ljude oko sebe, obitelj je zdrava, prijatelji su sretni. Šta još uopće mogu poželjeti? Sreću ne mogu definirati, ali je itekako znam osjetiti.

Ljubav i poštovanje

Šta je potrebno kako bi žena istovremeno osigurala uspješan brak i karijeru?

- Ovisi o ženi, o muškarcu, o braku. S Igorom imam lijep, iskren i prijateljski odnos. O svemu razgovaramo i o svemu se dogovaramo. On razumije moj posao i moje obaveze i ne smeta mu što me ponekad po cijele dane nema kod kuće, a jednako tako ja razumijem i njega. To je to. Samo ljubav i poštovanje.

Nešto novo za ljetne dane

Sredinom prošle godine, vodili ste i novu emisiju "Ritam ljeta". Može li publika isto očekivati i ove godine?

- “Ritam ljeta” bila je emisija koja je išla svakim radnim ljetnim danom, vodila sam je nekoliko sedmica i ja, uz druge kolege, koji su se izmjenjivali. Priznajem, malo smo se se i rashladili u studiju, a bilo je super razgovarati s, naprimjer, Tončijem Huljićem, Remi iz “Elementala”, Slavicom Knežević, Nives Ivanković i brojnim drugim gostima koji su nam dolazili na našu “terasu”, kako smo je zvali. HRT svake godine pripremi nešto novo za ljetne dane pa vjerujem da i ovog ljeta možemo očekivati nešto lijepo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.