FILM I TV

Polanski i Kozbi izbačeni iz Akademije

Blic.rs

3.5.2018

Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku poslala je zvanično saopćenje medijima u kojem piše da su iz ove ugledne institucije izbačeni Roman Polanski (84) i Bil Kozbi (Bill Cosby) (80). 

Na sastanku Odbora guvernera održanom 1. maja donijeta je odluka da francusko-poljski reditelj Polanski, dobitnik Oskara 2003. za film "Pijanista" i američki TV komičar Bil Kozbi ne budu više članovi Akademije, prenosi Blic.rs.

Kako stoji u saopćenju, Polanskom i Kozbiju članstvo je ukinuto u saglasnosti sa nedavno ažuriranim Standardima ponašanja ove organizacije. "Odbor nastavlja da podržava etičke standarde koji zahtijevaju od članova Akademije da se pridržavaju njenih načela kada je riječ o poštovanju ljudskog dostojanstva".

Podsjetimo, oba donedavna člana odavno su javnosti poznata po, u najmanju ruku, problematičnom tretiranju žena. Polanskog je još 1977. sud u SAD optužio za silovanje 13-godišnje Samante Gejli (Samanthe Gail) ali je on pobjegao iz zemlje izbjegavši kaznu.

Kozbi (80) najpoznatiji po ulozi u televizijskoj seriji "Kozbi Šou", suočava se sa maksimalnih 30 godina zatvora, po 10 za svaku od tri tačke optužnice, zbog seksualnog zlostavljanja, iako je najverovatnije da će ih odslužiti istovremeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.