FILM I TV

Reditelj Teri Gilijam doživio moždani udar

AFP

CdM

9.5.2018

Francuski list "Nice-Matin" objavio je u ponedjeljak da je reditelj Teri Gilijam (Terry Gilliam, 77) doživio manji moždani udar, čime je bio spriječen da prisustvuje ročištu na kojem su iznošeni argumenti za i protiv odluke da njegov film “The Man Who Killed Don Quicxote” zatvori 71. kanski festival 19. maja.

Izvor s Festivala potvrdio je za "IndieWire" da je Gilijam imao “neku vrstu moždanog udara” i da je “bio hospitaliziran”, ali da je sada “kod kuće”.

Očekuje se da će sud u Parizu danas objaviti da li se Gilijamov film smije prikazati u Kanu i potom u francuskim kinima. Do spora je došlo kada je Paulo Branko, nekadašnji producent filma, tražio zabranu prikazivanja, tvrdeći da od avgusta 2016. on polaže sva prava na film.

Šefovi Kanskog festivala, predsjednik Pjer Lesko (Pierre Lescure) i umjetnički direktor Tjeri Fremo (Thierry Frémont), rekli su da su “pažljivo razmotrili” odluku da film uvrste u program Festivala i da su na Terijevoj strani. Brankova producentska kuća “Alfama Films” i u Engleskoj je podnijela tužbu protiv Gilijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.