HAYAT PLUS

Osman Džiho s Mladenom Cvitanovićem: Od Golubinje do Osla

O. Džiho

10.5.2018

Ovosedmična priča o uspješnim Bosancima i Hercegovcima nas je odvela na daleki evropski sjever, do skandinavske Kraljevine Norveške.

Sa 5,2 miliona stanovnika u odnosu na svoju površinu, najrjeđe je naseljena evropska zemlja. Njene prirodne ljepote i historija prepuna strahovitih vikingških podviga učinile su je jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija.

Danas je Norveška po monetarnoj vrijednosti treća najbogatija država svijeta, s najvišom kapitalnom rezervom po stanovniku. Obiluje naftom, prirodnim plinom, hidroenergijom, šumama i mineralima, a 2006. je bila drugi najveći izvoznik morskih plodova odmah, nakon nakon Kine.


Sletili smo u Oslo, glavni grad Norveške gdje nas je dočekao naš domaćin, Mladen Cvitanović. Porijeklom je iz okoline Žepča, a njegovo rodno mjesto Golubinja. Nevjerovatan splet životnih okolnosti još kao dječaka, doveo ga je u ovu zemlju u kojoj danas živi kompletna njegova porodica, otac, majka, njegove tri sestre, supruga i četvero djece. Od nekoliko adresa koje ima na raspolaganju za stanovanje u Norveškoj odabrao je odvesti nas na onu danas njemu najdražu i na kojoj sa svojom suprugom stanuje posljednjih 12 godina. Stigli smo u Sandefjord, grad bogate vikinške prošlosti poznat i po dugoj tradiciji lova na kitove što ga je učinilo najbogatijim gradom Norveške.

Naš domaćin ispričao nam je svoju životnu priču od sela Golubinje do Norveške. Pričali smo o svemu Bosni, sevdalinci, naftnim platformama, biznisu i svojim daljim planovima...



Ne propustite pogledati narednu emisiju „U tuđoj avliji s Osmanom Džihom“, u subotu 20.45 sati u programu Hayat plus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.