TOKOM RAMAZANA

Hayat će emitirati tursku seriju „Alija“ o životu prvog predsjednika Predsjedništva BiH

Hayat

16.5.2018

Prikazivanje dramske serije "Alija", koja donosi priču o životu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, nakon emitiranja na turskoj nacionalnoj televiziji, počinje i u BiH, i to na Hayatu.

Ekskluzivna prava emitiranja otkupila je Hayat televizija, a saznajemo da serija počinje s emitiranjem uskoro, u toku ramazana.

Priča o životu Alije Izetbegovića obuhvata period od njegovog rođenja, mladosti u kojoj se zaljubio u suprugu Halidu pa sve do smrti, odnosno od 1944. do 2003. godine.

Serija ima šest epizoda koje traju po 20 minuta, a snimana je u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu, Počitelju i drugim mjestima u BiH. Saznajemo da će upravo cijele turske epizode biti emitirane i na Hayatu.

Aliju Izetbegovića u mladosti utjelovio je Burak Poyraz, a u starijim godinama Yurdaer Okur. Njegovu suprugu Halidu glumi Görkem Yeltan, sina Bakira Izetbegovića Berke Üzrek, snahu Sebiju Fatoş Kabasakal, a kćerku Sabinu Izetbegović Dilşad Çelebi.

Snimanje serije je realizirano u produkciji TRT-a i Sancak Medya. Režiju prve tri epizode potpisuje bh. reditelj Ahmed Imamović, nakon čega je rediteljsku palicu preuzeo njegov kolega iz Turske Omer Gokhan Erkut. Scenarij je pisao Ahmet Tezcan.

Yurdaer Okur - Alija Izetbegović

Okur je turski glumac koji je studije za turist menadžera zamijenio malim i velikim ekranima. Odustao je nakon treće godine, promijenio svoje afinitete, a magistrirao je glumu na Mimar Sinan univerzitetu.

Prvu ulogu je ostvario 2000. godine u mini TV seriji "Sorry For Leila", a najzapaženiji je bio u serijama "Karadji" i "Reaksiyon".

Do sada je ostvario uloge u 13 filmova i serija, a posljednje angažmane je imao na filmovima "Saruhan" i "Kesif", 2016. i 2017. godine.

Görkem Yeltan - Halida Izetbegović


Ona je turska glumica i scenaristica koja je u ovom poslu od 1993. godine. Prvu ulogu ostvarila je u TV seriji Super Baba, a većinu karijere provela je na malim ekranima, ali je tamošnjoj publici najupečatljivija bila u filmu "Golge" (Sjenka), režisera Mehmeta Gurelija.

Godine 2009. napisala je svoj prvi scenarij za kratki film "Domates Orucu Bozmaz", nakon toga i "Uzak Ihtimal", a 2015. godine debitirala je i kao režiserka u filmu za koji je, također, i sama pisala scenarij, Yemekteydik ve karar verdim. Trenutno radi na kratkom filmu "Gazi", a u seriji "Alija" glumit će Halidu Izetbegović, suprugu Alije Izetbegovića.

Berke Üzrek - Bakir Izetbegović


Jako iskusan glumac Berke Uzrek tumačit će ulogu Bakira Izetbegovića, a on je, za razliku od ranije pobrojanih kolega - veći dio svoje karijere posvetio filmu.

Pojavio se i u nekoliko TV serija, međutim, tamošnja publika ga najviše poznaje po ulozi Cevdeta u filmu "Behzat C", koji je kasnije pretvoren i u seriju zbog ogromne popularnosti na Bosforu. Nedavno je završio snimanje filma "Organik Ask Hikayeleri", a u proteklom periodu je snimio i filmove "Nomad te Under The Sky". U glumi je od 2000. godine, a rođen je 1979. u Istanbulu.

Dilsad Çelebi - Sabina Izetbegović


Ona je najmlađa u glumačkoj postavi i glumit će Sabinu Izetbegović, Alijinu kćerku i Bakirovu sestru. Debi je ostvarila 2008. godine u epizodnoj ulozi u seriji "Derset", nakon čega se pojavila u "Seni Bana Yazmislar". Publika je najbolje zna po ulogama u serijama "Intikam", "Ajsen" i "Eve Donus".

Fatos Kabasakal - Sebija Izetbegović



Rođena 1982. godine u Edirneu najmanje je poznata glumica među ovom ekipom. Na ekranu je od 2005. godine, a za sada je ostvarila uloge u serijama "Kahireli Palas", "Yildizlar savasi", "Ah polis olsa", "Iki arda ask" i "Misi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.