FILM I TV

Ovacije i odlične kritike u Kanu nakon premijere filma ''Drvo divlje kruške''

Fena

19.5.2018

U okviru takmičarskog programa 71. kanskog festivala, u petak navečer prikazan je film "Drvo divlje kruške" turskog reditelja Nuri Bilge Džejlana, u čijoj koprodukciji je sudjelovala i BiH.

Nakon višeminutnih ovacija na premijeri u Kanu, uslijedile su i odlične kritike vodećih svjetskih magazina, uključujući i ''The Guardian'', koji je film ocijenio sa pet zvjezdica.

Bh. koproducent filma "Drvo divlje kruške" je producentska kuća 2006., producent je Mirsad Purivatra, umjetnički konsultant na filmu je Izeta Građević, a asistent dizajnera zvuka i kompozitor dijela muzike u filmu je Mirza Tahirović. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo, saopćeno je iz SFF-a.

To je drugi filmski projekt u kojem Mirsad Purivatra sarađuje s izvanrednim turskim rediteljem Nuri Bilge Džejlanom. Purivatra je 2011. bio koproducent Džejlanovog filma „Bilo jednom u Anadoliji“, koji je osvojio gran pri Kanskog festivala. 

Za producentsku kuću 2006. "Drvo divlje kruške" je četvrta koprodukcija prikazana u zvaničnom programu ovog festivala.

Osim filmova Džejlana, godine 2016. u zvanični program Kana uvršten je film "Sieranevada" eminentnog rumunskog reditelja Kristija Puijua (Cristi Puiu), a 2014. specijalnu projekciju u okviru glavnog programa na istom festivalu imao je i omnibus 13 evropskih reditelja "Mostovi Sarajeva".

Prvi film u čiju produkciju je bila uključena producentska kuća 2006. bio je "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića.

Dobitnici oficijelnih nagrada 71. kanskog festivala bit će proglašeni večeras na svečanoj ceremoniji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.