SVI SU MU SMIJALI

Kako je Čkalja davne 1971. godine predvidio propast srbijanskog fudbala

Kurir

21.5.2018

Jedan od najboljih jugoslovenskih komičara svih vremena Miodrag Petrović - Čkalja izveo je u novogodišnjoj noći 1971. godine skeč koji je tada sve nasmijao.

Čkalja je glumio fudbalskog menadžera koji je pokušao tadašnjem treneru Crvene zvezde Miljanu Miljaniću da proda igrača, a također je i našao udavaču za Dragana Džajića, kako bi ovaj igrao bolje.

Iako skeč i danas izaziva smijeh, ne možemo da se otmemo utisku da je popularni glumac prije 44 godine do detalja predvidio propast srbijanskog fudbala. Posebno je predvideo činjenicu da tamošnji najbolji klubovi dovode nepoznate i neafirmirane igrače. Često se dešava da treneri i čelnici klubova nikada nisu ni vidjeli na djelu igrača kojeg kupuju, a pri tom ga pretplate i uđu u velike dugove.

Iz svih tih razloga, srbijanski klubovi iz godine u godinu imaju sve veći zaostatak za Evropom.

-Uzmi salvet i piši. Našao sam ti beka. Mislim da je igrao u Velikom Šiljegovcu i Globoderu. Pitaj ove iz Velike Plane i Markovca, oni ga znaju. S njim možeš da riješiš prvenstvo, časna riječ. Bek, odličan vezni igrač, a može da igra i u navali. Jer, ti nemaš ni odbranu, ni navalu, ni veznog igrača. Ne znam tačno, mislim da ima oko 42 godine. Mator? Što, treba da trči? Natrčao se on dosta. Neka on smiruje igru. E, pa sad, ne znam kada mogu da ga dovedem. Dobio je unuče preključer, pa kad se istrijezni ja ću da ga dovedem. E, Miljane, slušaj, našao sam udavaču za Džaju. Ovi prije mene kažu da nije loša. Ako se meni svidi, i njemu će da se svidi. Da riješimo to pitanje, pa nek počne čovjek jedanput da igra lijepo. Miljane, javljaj se na telefon. Dok ja ne drmnem telefon vi izgubite dva boda - ispričao je 1. januara 1971. godine Miodrag Petrović Čkalja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.