Glumica pred punom salom u Kanu: "Ovo je bilo njegovo lovište, ovdje me silovao"

B92

Italijanska glumica Azija Arđento (Asia Argento) bila je jedna od prvih žena koje su javno optužile Harvija Vajnstina (Harvey Weinstein) za seksualno zlostavljanje. 

Ona je prošle godine u Njujorku priznala kako ju je na Filmskom festivalu u Kanu davne 1997. godine prisilio na oralni seks. Ona je tada imala svega 21 godinu, prenosi B92.

Glumica se sada ponovo našla na crvenom tepihu u Kanu, a na završnoj ceremoniji održala je jedan zaista težak govor.

Neočekivano, imala je potrebu da podsjeti sve na slučaj nekadašnjeg filmskog mogula Harvija Vajnstina, riješila je da ponovo glasno skrene pažnju na problem koji se decenijama gurao pod tepih.

- Harvi Vajnstin me silovao baš ovdje, u Kanu, 1997. godine. Ovaj festival bio je njegovo lovište. I reći ću vam nešto. Harvi Vajnstin više nikada neće biti dobrodošao ovdje. Više nikada neće osramotiti zajednicu koja ga je nekada prihvatala i pokrivala za sve njegove zločine. Čak i večeras ima onih koji su odgovorni za njegovo ponašanje. Vi ne pripadate ovoj industriji. Znate ko ste. A što je još važnije, mi znamo ko ste. Nećemo vam dozvoliti da se više izvlačite s tim - bila je jasna Azija.

NA VRH

Podijeli članak na