REAKCIJE Glumac se izvinio odmah nakon objave priče

Morgan Frimen od CNN-a traži da povuku priču o seksualnom zlostavljanju: "Očajan sam..."

Index.hr
30.05.2018 17:52

Foto: Arhiv

Advokat slavnog glumca Morgana Frimena (Freeman) zatražio je da CNN povuče priču u kojoj holivudsku zvijezdu optužuju za više slučajeva seksualnog uznemiravanja.

- CNN-u smo dostavili objektivne dokaze, uključujući i izjave navodnih žrtava koje ''on the record'' negiraju da su se incidenti stvarno dogodili - kazao je advokat Robert Švarc (Schwartz) u saopćenju.

Morgan je CNN optužio za malicioznost, manipulaciju, laž, zloupotrebu, novinarsku nesavjesnost i izostanak uredničke kontrole.

- CNN-u smo dokazali, izvan svake sumnje, da je cijela priča izmišljena. Napadom na Morgana Frimena potpuno je pokopana vjerodostojnost CNN-a - poručio je.

Šesnaest žena, među kojima je osam tvrdilo da su žrtve, prošle sedmice je opisalo CNN-u niz problematičnih poteza Morgana Frimena na filmskim setovima i promotivnim turnejama.

Frimen se izvinio odmah nakon objave priče.

- Svako ko me poznaje ili je radio sa mnom zna da nisam osoba koja bi namjerno uvrijedila nekoga ili učinila da se osjeća neugodno - kazao je Frimen u izjavi.

- Izvinjavam se svima koji su se osjećali neugodno ili obezvrijeđeno - to mi nije bila namjera - dodao je.

Novinarka CNN-a Kloi Melas (Chloe) kazala je da ju je njen susret s Frimenom, kada je bila u šestom mjesecu trudnoće, potaknuo da producira priču.

Rekla je da ju je Frimen odmjerio od glave do pete i kazao: "I ja bih želio biti unutra."

U priči se navodi i izjava neimenovane asistentice producenta koja je Frimena optužila da joj je masirao ramena bez njenog odobrenja i pokušao joj zaviriti pod suknju.

Na vrhuncu holivudskog skandala s Harvijem Vajnstinom (Harvey Weinstein) i drugim glumcima koji su seksualno zlostavljali žene i mlade muškarce, optužbe za nedolično ponašanje jednog od najpoštovanijih i najvjerodostojnijih američkih glumaca snažno su odjeknule.

U svom pismu CNN-u advokat Švarc optužio je Melas za "navođenje tzv. žrtava" da ocrne Frimena.

Tajra Martin (Tyra), jedna od žrtava na koje se CNN poziva u svojoj priči, opovrgnula je da je optužila Frimena te rekla da su njene riječi "potpuno pogrešno protumačene".

- Moje su riječi izvađene iz konteksta - kazala je.

Martin je priznala da joj je bilo neugodno kada je nakon jednog intervjua ustala, a Frimen joj je rekao da ne spušta suknju koja se slučajno podigla, ali je dodala da su joj razgovori s holivudskom zvijezdom "uvijek bili zabavni".

Uprkos prvobitnom izvinjenju, Frimen je kasnije negirao navode protiv sebe.

- Očajan sam što 80 godina moga života može biti uništeno za treptaj oka, jednim medijskim izvještajem - rekao je.

NA VRH