FILMOVI I SERIJE

Mira Banjac o filmu "Lepota poroka": Nudizam je i dalje tabu tema jer mi smo seljački narod

Blic.rs

31.5.2018

Projekcija digitalne restauracije filma "Lepota poroka" Živka Nikolića iz 1986. godine bila je prilika da se ponovo okupe neki od preživjelih članova ekipe i vrate u "zlatno doba" kinematografije, kako ga je nazvala Mira Banjac. 

Film je priča o Jagliki (Mira Furlan), supruzi patrijarhalnog i konzervativnog Luke (Mima Karadžić) iz sela Međeđe, koja odlazi na primorje da radi kao spremačica u nudističkom turističkom naselju čija je direktorica muškobanjasta Milada (Mira Banjac).


- Sad shvatam vrijednost svega što smo uradili, ali mora da prođe vrijeme da to negdje odstoji, da ga fermentira. Neposredno poslije premijere sam uživala kako to publika prima, nisam ni stigla ja da uživam. Poslije, kada sam u miru odgledala, shvatila sam vrijednost Živka Nikolića.  Bio je obrazovan, esteta, likovnjak (završio je Likovnu akademiju) i veoma spreman dolazio na snimanja. Čak i kad vam nešto saopći, uopće ne viče na glumce, volio ih je. Sada shvatam kako nam je bilo lijepo, kako smo se družili i voljeli, sve je štimalo. Bilo je to vrijeme neke lake dokolice, niko te nije gurao, nije bila trka da li ćemo izgurati film, da li će biti para do kraja, nismo bili opterećeni hajde brzo da smandrljamo ovaj kadar jer neće biti dnevnica. To vrijeme pamtim kao zlatno doba - kazala je Mira Banjac novinarima na zatvorenoj projekciji filma u utorak uvečer pod kalemegdanskim nebom.

Ona smatra da ni danas nismo načisto što se naturizma tiče.

- To je i dalje tabu tema jer mi smo seljački narod, tu nema boga. Ja volim da vidim mlado lijepo tijelo, ali nikad se lično ne bih skinula - priznaje Mira i dodaje:

- U to vrijeme nudizam je bio bum i ne vjerujem da je to samo bila jedna dobro smišljena turistička poenta; to je duboko umjetnički režiser izraz, baš u toj sredini. Naravno, vjerovatno je među vrlo patrijarhalnim Crnogorcima koji su u tome rigorozni bilo malo otpora, međutim, oni su više bili uznemireni kad smo radili TV seriju "Oriđinali". Tu su se direktno uvrijedili jer svako ima svog ludaka i oriđinala, ali oni to ne žele da vide, dok su ovo (nudizam) progutali - kaže Mira.


Kada je išla na razgovor za ulogu bila je pomalo uplašena jer je Miladu zamišljala kao visoku, crnu, kršnu Crnogorku, "a ja tako mala treba tu snagu da pokrijem svojim malim nogicama". Ali...

- Majstor je majstor. Živko je sve to skapirao. Njemu je trebao glumac koji će to izvuči, ofarbao me u crnog gavrana, ošišao me, nit sam bila žensko nit sam muško i vrijedilo je - ističe Mira.

Njena kolegica Mira Furlan izjavila je da su domaći režiser olako svlačili glumice pred kamerama, no Banjac smatra da su glumice oduvijek tretirane kao seksualni objekti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.