Supermen je imigrant kojeg su odgojili farmeri i presavršen je

Autor: Večernji.hr
13.06.2018 13:29
A
A
A

U vrijeme kada se čini da se superjunaci nalaze posvuda, a ima ih doslovce desetak u posljednjim holivudskim "Osvetnicima", jedan se ipak izdvaja - Supermen. Osamdeset godina otkako je debitirao u izdanju ''Action Comics #1'', objavljenom u junu 1938. godine, Supermen je i dalje američka kulturna ikona i nesporna zvijezda stripa. Njegova izdavačka kuća ''DC Comics'' na Supermena računa više nego ikad.

- On je bio model, predložak za sve kasnije ideje o superjunacima - objašnjava Džared Smit (Jared Smith), prodavač stripova iz Vašingtona. 

"Superman je idealiziran do krajnosti. Uvijek napravi pravu stvar i uvijek nastoji napraviti dobru stvar", dodaje. 

U prvom izdanju ''Action Commicsa'', koji je zapravo bio zbirka više stripova, Supermen je dobio 13 stranica prostora na kojima je objašnjena priča o Kal-Elu, vanzemaljcu natprirodne moći s planeta Kriptona kojeg otac šalje na Zemlju kako bi ga spasio s planeta koji će biti uništen. Uspjeh je bio trenutačan. Nije prošlo dugo prije nego što je Supermen dobio cijelo izdanje samo za sebe. Osamdeset godina poslije formula je ista. Superjunak je uvijek u svom crveno-plavo-žutom kostimu sa simbolom "S" na prsima. U pojavljivanju na velikom i malom ekranu, stripu ili u videoigricama, uvijek se bori za istinu, pravdu i "američki način. 

- Mislim da je zadivljujuća činjenica da je taj lik ne samo pokrenuo cijeli stripovski žanr nego je ostao njegovo srce i duša svo to vrijeme - kazao je crtač stripova Brajan Majkl Bendis (Brian Michael). 

Supermen je na Zemlji imigrant kojeg su odgojili farmer i njegova žena u izmišljenom gradiću Smolvilu. Dobiva ime Klark Kent (Clark), a kada odraste, preselit će se u Metropolis i postati novinar. Njegova dvojica tvoraca Džeri Sigel (Jerry Siegel) i Džo Šuster (Joe Shuster) bili su srednjoškolci kada im je ideja o liku Supermena prvi put pala na pamet. Njihovi roditelji bili su židovski useljenici, a njihov lik personificira američki san - metaforu brojnih imigranata koji su 30-ih bježali iz Evrope da bi mir i napredak pronašli u Americi. Sporadično je Supermenova popularnost znala padati. Njegova savršenost bila je ponekad previše za nesavršenu publiku, koja se okretala Spajdermenu ili X-Menu, s čijim su se manama mogli lakše poistovjetiti. 

- Napravili su ga premoćnim i ništa mu stvarno nije moglo zaprijetiti. Zato su izmislili kriptonit s njegovog planeta kojim mu se može oduzeti dio snage - objašnjava Smit. 

Da bi ga donekle uskladili s društvom, autori su ga pokušavali sinkronizirati s političkim i socijalnim promjenama vremena. Tako je nedavno poželio vratiti američko državljanstvo da bi protestirao protiv vlade koja ga je, mislio je, izdala. U drugoj je priči spasio radnika migranta od bijelih rasista. Kao i uvijek, borio se za "američki način".

Više o:

Supermen