SEKS I GRAD Kultna serija

Sara Džesika Parker priznala da i danas živi s uspomenama na Keri Bredšo

Gloria.rs

Foto: AFP


Iako se mnogima čini “kao da je bilo jučer”, punih dvadeset godina proteklo je od 6. juna 1998., kad je na kanalu HBO emitirana prva epizoda serije “Seks i grad”.

Munjevitom brzinom četiri Njujorčanke – Keri, Samanta, Šarlot i Miranda – postale su inspiracija ženama širom svijeta. Pa i danas, dvije decenije i šest sezona serijala kasnije, predmet su obožavanja, a na njihovim greškama uče se generacije.

- Keri, koju sam tumačila, pisala je o seksu i odnosima muškaraca i žena, ali u socijalnom kontekstu. Njena otvorenost je bila nešto sasvim novo, jezik kojim se obraćala dotle se nije čuo na ekranima iz usta žene. Objasnila je da su ženama podjednako važni seks i način kako govore o svemu što im se događa u životu - kaže Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker , 53) u intervjuu za HBO povodom dvadesetogodišnjice od emitiranja prve epizode. 

- Najveća zabluda u vezi s Keri Bredšo jeste da je to osoba isključivo zainteresirana za seks. Ustvari, ona je zainteresirana da razgovara o seksu i odnosima s muškarcima - dodaje ona.

Glumica se sjeća svog prvog dana na setu u Njujorku.

- Radili smo prvo u studiju Blinker, potom na Šestoj aveniji. Snimali su me kako odlazim i vraćam se s posla. Nikad ranije nisam snimala TV seriju na njujorškim ulicama i imala sam tremu. Ipak, taj prvi dan završili smo sa mnogo šala i smijeha. Bilo je divno.

Kao uspomenu na seriju “Seks i grad” Sara i danas ima prepune garderobere odjeće koju je nosila tokom snimanja.

- Oko 70 posto onoga što sam oblačila je kod mene, sve što nije bilo pozajmljeno iz dizajnerskih ateljea. A čuvam i narukvicu koju je nosila Keri Bredšo - izjavila je glumica, i rekla da poznaje mnogo ljudi koji su poslije gledanja serijala odlučili da se dosele u Njujork.

Autobuska tura

Sara je jedina od četiri glavne junakinje imala u ugovoru klauzulu da neće snimati scene u kojima je gola. O štiklama ništa nije pisalo, a dnevno je provodila po 18 sati na njima.

Njujorška adresa Keri Bredšo je Istočna 73. ulica, broj 245. Adresa je izmišljena, međutim, mnogo toga drugog nije, pa iako je serija završena 2004. godine, i dan-danas postoji autobuska tura inspirirana “Seksom i gradom”, koja je toliko popularna da radi sedam dana sedmično, a među stanicama su pekara “Magnolija” i stepenice ispred Kerinog stana.

I taj stan je stvaran, u njemu je snimljeno svih šest sezona serijala, a 2012. je prodat za nešto više od devet miliona dolara.

Pouke

Koliko je serija ''Seks i grad'' uticala na promjenu društvene klime i stvaranje jedne nove generacije samosvjesnih žena svjedoči spisak, koji su sastavili američki sajtovi, najvažnijih lekcija koje su dame naučile iz grešaka Keri, Samante, Mirande i Šarlot:

– ne prilagođavaj se muškarcu da bi ga usrećila;

– slušaj svoju intuiciju;

– ne obaziri se na mišljenje okoline; 

– lijepo je željeti djecu i porodicu, ali je lijepo i ne željeti ih;

– mijenjaj se samo ako ti to želiš;

– nemoj pristajati da budeš druga;

– niko te neće usrećiti ako sama nisi sretna.

NA VRH

Podijeli članak na