KUGANOV ZAKON

Dječak iz najtužnijeg Čaplinovog filma imao je nesretnu životnu priču

Avaz.ba
07.07.2018 09:00

Mali Džeki Kugan (Jackie Coogan) imao je samo šest godina kad je postao zvijezda nijemog filma "Dječak" (The Kid) iz 1921. godine, glumeći uz legendarnog Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin's).

Čarli ga je otkrio dok je nastupao u "Orfeum teatru", jednom od najpoznatijih pozorišta u Los Anđelesu, i tada je počela njegova filmska karijera.

Nakon što se proslavio nastupajući uz veliku zvijezdu, mali Džeki je zaradio čak četiri miliona dolara, ali od toga nije imao velike koristi. Novac su potrošili njegovi majka i očuh, koji su njegovo bogatstvo rasipali na luksuzan život.

U novembru 1938. godine njegov bliski prijatelj Bruk Hart( Brooke Hart) otet je i ubijen. Kad su njegove ubice završile u zatvoru, ljutita rulja je provalila u njihovu ćeliju, linčovala ih i objesila u obližnjem parku. Džeki je, također, učestvovao u linču.

Samo godinu kasnije, u njegovom životu je uslijedila velika tragedija. Njegov otac i najbolji prijatelj Džunior Darkin (Junior Durkin) poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći, u kojoj je Džeki bio jedini preživjeli.

Kada je napunio 21 godinu, otkrio je da su njegovi majka i očuh spiskali većinu novca koji je on zaradio, zbog čega je za finansijsku pomoć morao moliti Čarlija Čaplina.

Tada je odlučio tužiti rođenu majku i njenog supruga. Iako je dobio presudu, Kugan nije mnogo profitirao od nje. Kako je veliki dio novca već bio potrošen, Džekiju je ostalo oko 126.000 dolara, što je u poređenju sa četiri miliona mala suma.  

Ova pravna bitka je, međutim, privukla toliko pažnje, da je 1939. godine u Kaliforniji donesen novi zakon s ciljem da zaštiti djecu glumce. Taj zakon je osigurao da se 15 posto zarade djeteta glumca mora izdvajati nastranu, što je iznos koji djeca mogu koristiti kada postanu punoljetna. Taj pravni akt dobio je ime "Kuganov zakon".

NA VRH